Vijesti

Hrvatski Telekom kažnjen sa 36 miliona kuna zbog načina reklamiranja tarife

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odredio je da Hrvatski Telekom mora platiti kaznu od 36 miliona kuna (više od 9 miliona KM) zbog nezakonitog načina kako je potrošačima tokom 2018. godine na prodaju nudio mobilnu tarifu “Najbolja L”.

Objavljena presuda

U presudi objavljenoj na stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, problem je nastao nakon što je HT tarifu “Najbolja L” po promotivnoj cijeni od jedne kuna za mjesec ponudio isključivo postojećim korisnicima usluge Magenta 1, bez da je prethodno napravio odnosno regulatoru dostavio dokaz o obavljanju takozvanog “testa istiskivanja marže za maloprodajne cijene”, kako je to propisano HAKOM-ovim dokumentima, piše Jutarnji.hr.

Prema propisima, HT je bez ovog testa promotivnu tarifu morao ponuditi svim potrošaćima, a ne samo postojećim korisnicima tarife Magenta.

Snimao razgovor

Slučaj je istražen tako što je inspektor je u septembru 2018. godine nazvao call centar HT-a, a da se pritom nije predstavio kao inspektor već “glumio” oca koji za sina želi ugovoriti uslugu te od zaposlenice koja mu se javila dobio potvrdu da tarifu Najbolja L po promotivnoj cijeni može ugovoriti samo postojeći korisnik Magente.

Prilikom toga, inspektor je razgovor snimao iako o tome nikoga nije upozorio pa je HT tokom sudskog postupka tvrdio da je bila riječ o neovlaštenom snimanje te da se snimljeni dokazi u postupku uopće ne bi trebali koristiti no oba su suda, i Opći prekršajni i Visoki prekršajni, taj argument odbili uz napomenu da HT sam prije početka razgovora korisnike upozorava da se razgovor snima čime se, utvrdili su, zapravo odrekao prava na tajnost.

AVAZ/PRESS



(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -