Vijesti

Svaka peta benzinska pumpa nema dovoljno goriva

PARIZ – Skoro svaka peta benzinska stanica u Francuskoj nema dovoljno goriva zbog štrajka zaposlenih u kompaniji “Totalenerdžiz”, piše “Figaro”, pozivajući se na Ministarstvo za energetsku tranziciju zemlje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: EPA

Problemi sa snabdijevanjem dovode do dugih redova na benzinskim pumpama, dok su pojedini regioni morali da ograniče koliko goriva vozači mogu da kupe i zabrane prodaju i kupovinu goriva u limenkama.

Prema podacima Ministarstva, oko 20 odsto benzinskih stanica širom zemlje sada je bez najmanje jedne vrste goriva za automobile, a nestašicom je najviše pogođena sjeverna Francuska. Oko 40 odsto benzinskih stanica u departmanima Pa-de-Kale i Nord prijavilo je probleme sa snabdijevanjem gorivom.

Oko 15 odsto benzinskih stanica juče je prijavilo nestašicu goriva širom Francuske.

Radnici kompanije “Totalenerdžiz” u Francuskoj stupili su štrajk prošle sedmice.

Sindikati su prvobitno najavili trodnevni protest tražeći povećanje plata od 10 odsto, kao i indeksiranje plata za 2022. godinu kako bi se uskladila sa rekordnom inflacijom. Sindikati su kasnije proglasili neograničeno produženje štrajka.

Istovremeno, vladin rabat na gas od 30 centi, koji se primjenjuje od 1. septembra do 31. oktobra, podstakao je vozače da kupuju više, povećavajući jaz između ponude i potražnje. Nestašice koje su uslijedile dovele su do privremenog zatvaranja nekih benzinskih pumpi na sjeveru Francuske, a izazvale su nestašice u Parizu, primoravajući neke vozače da odu u Belgiju da napune rezervoare, javljaju lokalni mediji.

Srna

Objava Svaka peta benzinska pumpa nema dovoljno goriva prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -