Vijesti

Inflacija u Srpskoj 9,1 odsto, najviše poskupjeli gorivo i hrana

BANJALUKA – Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 2,6 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 9,1 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u čak deset, a niže cijene u dva odjeljka.

Prema podacima Zavoda za ststistiku RS, najveći godišnji rast cijena u martu ove godine zabilježen je kod prevoza i to za 24,8 odsto, a zatim kod hrane i bezalkoholnih pića 13,9 odsto, usljed poskupljenja u grupama ulja i masnoće od čak 32,5 odsto i povrće od 24,2 odsto.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u martu 2022. godine, zabilježen je u kod odjeće i obuće 4,6 odsto, i to usljed sezonskih sniženja, dok je smanjenje od 0,1 odsto zabilježeno u odjeljku obrazovanje zbog nižih cijena u grupi predškolsko obrazovanje od 0,8 odsto.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava Inflacija u Srpskoj 9,1 odsto, najviše poskupjeli gorivo i hrana prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -