Vijesti

Joe Biden najavio oprost studentskih dugovanja (10-20 hiljada $ po osobi) milionima ljudi

Predsjednik SAD Joe Biden najavio oprost studentskih dugovanja (10-20 hiljada $ po osobi) milionima ljudi UKUPNO oko 300 MILIJARDI $ Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) najavio je kako će oprostiti studentska dugovanja do 10.000 dolara milionima mladih Amerikanaca čija zarada na godišnjem nivou ne prelazi 125.000 dolara.

Kako se navodi u saopćenju koje je objavila Bijela kuća, Bajden će oprostiti 20.000 dolara dugovanja onim studentima koji su koristili tzv. Pell grantove, dok će dugovanja od 10.000 dolara biti oproštena svim drugim studentima. Oprost dugovanja koštat će Sjedinjene Američke države oko 300 milijardi dolara. 

Povodom ove odluke oglasio se i Bajden na Twitteru, te je naveo kako njegova administracija nastavlja pružati pomoć radničkoj klasi.

 U skladu s izbornim obećanjima, moja administracija objavljuje plan kojim će se srednjoj klasi i radnicima omogućiti prostor za “disanje” dok se pripremaju da nastave s isplatom dugovanja u januaru 2023. godine – napisao je Bajden. 

Iako su progresivni članovi Demokratske stranke pozdravili potez, Republikanci i umjereni demokrati smatraju kako će ovaj potez povećati inflaciju jer će Amerikanci dobiti dodatni novac za trošenje.

AVAZ/PRESS



(Pressmedia)