Vijesti

JOŠ JEDAN UDAR NA BUDŽET Nove cijene goriva početkom naredne sedmice

Rekao je ovo predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Dragan Trišić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Naglasio je da u posljednjih mjesec dana nije bilo značajnih promjena cijena naftnih derivata na tržištu Srpske.

– Već početkom ove sedmice kompanije iz Evrope koje se bave prodajom derivata, kao i rafinerije iz kojih se distributeri snabdijevaju, povećale su cijene dizela – naveo je Trišić.

Naglasio je da su razlozi rasta nabavnih cijena globalna dešavanja koje su na sceni, a tiču se moguće recesije i promjene u politici zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

I na benzinskim pumpama u Srpskoj naveli su da će od iduće sedmice korigovati cjenovnike.

– Promjena cijena biće sa novim nabavkama. Za koliko tačno, ne znamo. Sve će biti usklađeno prema novim nabavkama i ograničenoj marži u prometu – naveli su na benzinskim pumpama.

Potvrdili su i da je većina njih korigovala cijene prije par dana u prosjeku za pet feninga naviše, pa tako sada vozači za dizel treba da izdvoje u prosjeku oko 3,15 maraka po litru.

– Tako da je gorivo u nabavci u srijedu za četvrtak poskupjelo za 10,6 feninga, dok je nabavna cijena za petak korigovana naviše za 15 feninga – kazao je Bošković i dodao da poskupljenje goriva ponovo otvara pitanje intervencije u poresku strukturu jer će teško stanje nastupiti u privredi.

Grupa OPEK+ dogovorila je u srijedu na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cijena “crnog zlata” izazvan slabljenjem globalne ekonomije. To je najveće smanjenje proizvodnje OPEK-a i saveznika od 2020. godine.

Kazne

Pojedine benzinske pumpe u Srpskoj prethodnih mjeseci prodavale su gorivo po cijenama većim od dozvoljenih. Tako su im inspektori samo za 15 dana u avgustu izrekli kazne teške 175.300 maraka. Takođe, od marta do kraja jula inspektori su izdali 230 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1,67 miliona KM zbog kršenja marže pri formiranju cijena.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša ranije je rekao da su kazne izrečene pumpama kap u moru u odnosu na to koliko zarade na osnovu prodaje goriva po višim cijenama od dozvoljenih.

– To je isto kao da su im rekli nastavite žešće. Ništa te kazne ne znače, već inspektor treba da zatvori benzinsku pumpu na mjesec dana i onda će oni biti u problemu – kazao je Grmuša, piše Glas Srpske.

BONUS VIDEO:

Objava JOŠ JEDAN UDAR NA BUDŽET Nove cijene goriva početkom naredne sedmice prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -