Vijesti

Kako se nositi sa stresom na poslu: Pravilo “42 posto” krije odgovor

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, više od polovine (56 posto) radnika osjeća se anksioznije i više pod stresom od početka pandemije. I dok je 47 posto radnika “glumilo” da su zauzeti jer se plaše da bi mogli izgubiti posao, ljudi u prosjeku rade ogromnih 28 sati “skrivenog prekovremenog rada” mjesečno.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zbog toga ne iznenađuje što su mnogi od nas na ivici da “pregore”. Tokom ovog vremena važno je da ne zaboravimo da vodimo računa o svom mentalnom zdravlju, a u tome nam može pomoći “pravilo 42 posto”.

Nauka je prilično jasna po pitanju “adekvatne količine” odmora koji je potreban ljudskom organizmu – 42 posto. To je postotak vremena koje vašem tijelu i mozgu treba da provedete odmarajući se. To je otprilike 10 sati od svaka 24.

Iako bi mnogi mogli protestovati imajući osjećaj da nemaju dovoljno vremena, stručnjaci poručuju da ako ne koristite svojih 42 posto za odmor – “42 posto će uzeti vas”.

Nagomilani stres je fiziološki fenomen koji utječe na svaki sistem i funkciju u našim tijelima, uključujući imunološko funkcioniranje, funkcioniranje probave i hormone. Da bismo sve te sisteme održali u punom radnom stanju, naša biologija zahtijeva da 42 posto svog života provedemo održavajući organizam našeg fizičkog postojanja.

U 42 posto naučnici preporučuju da uključite:

• Mogućnost osam sati spavanja (dodajte ili oduzmite sat vremena)

• 20-30 minuta “razgovora koji smanjuje stres” sa svojim partnerom ili drugom voljenom osobom od poverenja.

• 30 minuta fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost se računa kao “odmor” dijelom zato što poboljšava kvalitet vašeg sna, a dijelom zato što završava ciklus odgovora na stres, prevodeći vaše tijelo iz stresnog stanja u stanje mirovanja.

• 30 minuta obraćanja pažnje na hranu. To uključuje sve obroke, kupovinu, kuhanje i jelo, i ne mora biti sve odjednom. Ovo se smatra odmorom dijelom zato što pruža neophodnu hranu, a dijelom zato što je aktivan odmor, promjena tempa.

• 30-minutni “wild card”, ovisno o vašim potrebama. Za neke ljude ovo će biti dodatna fizička aktivnost, jer im je toliko potrebno da bi se osjećali dobro. Za druge će to biti priprema za mogućnost spavanja, jer znaju da njihovom mozgu treba vremena da pređe iz stanja zujanja budnosti u mirno stanje koje mozgu omogućava da spava. Za druge će to biti vrijeme društvene igre, jer je njihov apetit za društvenim angažmanom jak.

Stručnjaci su prethodni plan sastavili na osnovu prosječnih potreba svakog čovjeka. Međutim, nekima će biti potrebno više sna nego drugima, neki će više vježbati, a drugi kuhati – zbog čega je “pravilo 42 posto” bitno prilagoditi vlastitim potrebama. prneosi “Klix“.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -