Vijesti

Rast potrošačkih cijena u decembru 0,7 posto, godišnja inflacija 6,4 posto

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,7 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupili za dva posto, stanovanje i režijski troškove 1,2 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,5 posto, rekreacija i kultura za 0,2 posto, restorani i hoteli za 0,5 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

U prosjeku je zabilježen pad cijena alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, odjeće i obuće za 3,5 posto, zdravstva za 0,2 posto, te prevoza za 0,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou, nivo cijena u decembru 2021. u odnosu na decembar prethodne godine, viši je za 6,4 posto.

Zabilježen je prosječni rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 10,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,2 posto, stanovanja i režijskih troškova za pet posto, namještaja, kućanski uređaja i redovnog održavanja kuće za 3,8 posto, zdravstva za 0,6 posto, prijevoza za 14,1 posto, rekreacije i kulture za 1,8 posto, obrazovanja za 0,2 posto, restorana i hotela za 3,1 posto, te ostala dobra i usluge za 1,7 posto.

U prosjeku je zabilježen pad cijena odjeće i obuće za 6,3 posto, te komunikacija za 0,2 posto.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -