Vijesti

Kupci zbog štednje razvijaju nove navike

ČIKAGO – Novogodišnja i božićna kupovina ove godine počela je još u oktobru jer su potrošači pokušavali da uštede, saopštila je konsultantska kuća McKinsey & Company.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Naime, 50 odsto potrošača na globalnom nivou počelo je da se priprema za praznike još u oktobru, a 40 odsto njih u novembru. Ovo znači da je došlo do promjene potrošačkih navika jer se ranije kupovalo uglavnom uoči praznika.

Međutim ovih dana kupci pazare kada je roba na popustima, za manje novca nego što bi pred Novu godinu.

Računaju da će, pošto se istroše u oktobru i novembru, u decembru opet imati prihode od kojih će moći lijepo da proslave praznike. Tako bar zvuči teorija. U praksi, mnogi nastave da kupuju u decembru pa ne uštede ništa.

Popularizacija ovakvih potrošačkih navika dovela je do produžavanja sezone praznične kupovine, kaže Melisa Li, finansijska konsultantkinja iz osiguravajuće kuće Great Eastern.

Prema analizi kompanije McKinsey & Company, sezona kupovine je ove godine počela ranije a po svemu sudeći završiće se kasnije nego prošle godine.

To je poguralo pretprazničnu potrošnju na rekordnih 76,8 milijardi dolara u oktobru, što je za 4,3 milijarde više nego godinu dana ranije, bar prema Adobe Analytics. Ona je rasla i u novembru i decembru pa se očekuje da će ukupno u 2023. godini iznositi 966,6 milijardi dolara.

Ovaj potrošački trend pokrenut je na TikToku gde se zove “Girl math”, odnosno djevojačka matematika. On se zasniva na ženskom, racionalnom pristupu potrošnji, premda mnogi kažu da zahtijeva i mentalnu gimnastiku kako bi se opravdala kupovina zbog koje se osjećamo srećnije ili bolje.

Međutim, u javnosti je njen naziv na meti kritika jer stereotipizuje jedan pol i insinuira da žene nisu baš “dobre sa brojevima”. CNBC

Objava Kupci zbog štednje razvijaju nove navike prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -