Vijesti

Ministar Delić dao intervju za “UAE Today“: EXPO je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić dao je intervju za medij “Emirati danas” (Emarat Al-yeum), gdje je iskoristio priliku istaknuti prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i turističke potencijale naše domovine koje želimo predstaviti na izložbi EXPO 2020 Dubai.

Na pitanje kako vidi odnose između naših zemalja ministar Delić je istakao da mi u Bosni i Hercegovini njegujemo poseban odnos s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

S ponosom mogu reći da su naše zemlje u bliskim, prijateljskim odnosima i vjerujem da govorim u ime svih nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu kad kažem da bih volio da, osim prijateljskih odnosa i naši međudržavni odnosi budu na jednakom nivou kada su u pitanju bilateralni ugovori i sporazumi koji će unaprijediti našu dosadašnju saradnju.

Uprkos nastojanjima naših zemalja mi smo još uvijek bez sporazuma o liberalizaciji viznog režima između BiH i UAE, kao i bez ambasade ili konzularnog predstavništva UAE u Bosni i Hercegovini, i ja se nadam da će se to tokom ove 2022. godine promijeniti. Iskreno se nadam i da će EXPO 2020 Dubai također doprinijeti unapređenju naših međudržavnih odnosa na razini bilateralnih sporazuma, prije svega onih koji su već ranije dovedeni do završne faze pregovora, ali svakako i novih koji će doprinijeti većoj trgovinskoj razmjeni između naših zemalja i drugim vidovima ekonomske saradnje.

Svakako je korak naprijed ka ostvarenju tog cilja i ovog ljeta potpisani sporazum o veterinarskoj sertifikaciji između naših zemalja, što je dovelo do odobrenja izvoza bh. goveđeg mesa na tržište UAE. To je svakako veliki benefit, ali i podstrek za poljoprivredne proizvođače u BiH, jer otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta u BiH.

Razlozi zbog kojih EXPO 2020 smatramo prilikom jesu mogućnosti koje će nam se otvoriti za poduzimanje konkretnih koraka s ciljem jačanja međusobnih odnosa i veće zastupljenosti bh. kompanija na tržištu UAE, ali i globalno, jer smo uvjereni da su bh. kompanije spremne kroz svoje proizvode ili usluge zadovoljiti standarde i kvalitet koji se traži na tom tržištu.

Također, koristim priliku da iskažem posebnu zahvalnost, u ime građana Bosne i Hercegovine, za velikodušnu pomoć u medicinskoj opremi koja nam je dostavljena tokom prošle godine.

Mislim da dodatnu potvrdu jačanja naših odnosa čine i nedavne posjete paviljonu Bosne i Hercegovine od strane Nj.E. Sheikh Ahmeda bin Saeeda Al Maktouma, predsjednika Uprave za civilno zrakoplovstvo Dubaija, predsjednika Dubai Airports, predsjednika i izvršnog direktor Emirates Airline & Group, i Nj.E. Mohammed Ibrahim Al Shaibani, nekraljevskog vladinog službenika u The Ruler’s Court, Government of Dubai, kao i njihove prisustvo Country Business Briefing sesiji i Paviljonu Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai.

Međutim, ono što moram posebno naglasiti jeste da smo mi veoma zadovoljni interesovanjem državljana UAE za BiH, kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija. Tome je svakako doprinijelo i uvođenje direktnih avionskih linija na relaciji Sarajevo – Dubai, kao i povećan broj komercijalnih letova na ovoj liniji.

Negdje od 2015. godine bilježimo veliki rast dolazaka UAE turista u BiH. Unazad nekoliko godina broj turista iz vaše zemlje rapidno raste. Istina imali smo blagi pad u prvoj godini pandemije, ali već prošle godine turisti su se vratili u BiH i prema posljednjim podacima iz decembra 2021. godine, turisti iz UAE su treći po broju ukupno ostvarenih noćenja u BiH.

Mi smo i na EXPO 2020, između ostalog, jer smo vidjeli priliku koja će dodatno doprinijeti našem upoznavanju i unapređenju odnosa između naših zemalja i u duhu light motiva EXPO 2020 želimo da povežemo umove i kreiramo bolju zajedničku budućnost.

Koliko je za Bosnu i Hercegovinu važno učešće na EXPO 2020 Dubai?

Prisustvo Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai je veoma značajno jer smatramo da je ovaj najveći svjetski sajam poduzetništva prilika za privlačenje i poticanje investicija, odnosno povećanje broja stranih investicija u svrhu ravnomjernijeg ekonomskog razvoja.

Ovaj događaj za nas je vrlo važan iz više razloga, prije svega želimo da unaprijedimo ekonomsko – trgovinske odnose i omogućimo stvaranje ambijenta za bilateralno povezivanje kako sa UAE kao zemljom domaćinom Expo 2020, tako i sa ostalim državama učesnicama, te organizujemo što više G2G susreta, ali i B2B susreta koji mogu donijeti koristi svim stranama.

Naravno naše kompanije će dobiti priliku da prezentiraju svoje proizvode i kapitalne projekte, ali i da pozovu strane investitore da dođu ulagati u Bosnu i Hercegovinu. Poseban aspekt našeg prisustva jeste prilika da promovišemo naše turističke potencijale, ali sve ono što bi dodatno moglo unaprijediti ekonomsku sliku BiH.

Koji su benefiti za Vašu zemlju koje očekujete od ovog učešća?

Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale i želimo da postanemo poželjno mjesto za investiranje i poslovanje. Svjesni globalnih posljedica pandemije, dodatno ulažemo napore da promovišemo naš privatni sektor, jer nas iz krize ove vrste jedino mogu izvući investicije u ovaj sektor.

Uvjeren sam da je to način da se u vrlo kratkom vremenskom periodu osiguraju nova zapošljavanja, očuvaju aktuelna radna mjesta, utiče na rast stope BDP-a, a time i ostvari pozitivan utjecaj na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i kvalitet života svih građana.

Pročitao sam informaciju, upravo na vašem portalu, da je EXPO 2020 već u ova prva tri mjeseca utjecao na rast BDP-a UAE od 2%, te da prema procjenama Komore UAE upravo EXPO 2020 igra glavnu ulogu u oporavljanju zemlje od krize izazvane globalnom pandemijom COVID-19, a benefiti od turizma zbog EXPO 2020 navode se kao ključni faktor. Zamislite onda šta nama znači turizam i upravo zato je on naš glavni fokus, jer imamo potencijale koji nas mogu pozicionirati kao glavnu turističku destinaciju u Jugoistočnoj Europi.

Svrha našeg boravka i učešća na Expo 2020 jeste ostvarivanje kontakta sa drugim državama i kompanijama. Izuzetno smo zadovoljni prvim sastancima koje imali, tokom naših prethodnih posjeta Dubaiju. Obzirom da smo mi zbog preuzimanja organizacije učešća BiH na EXPO 2020 u dva navrata dolazili iskoristili smo to da ostvarimo neke susrete koji su nam vrlo bitni i koji su nam umnogome olakšali organizaciju učešća BiH na ovoj izložbi.

Osim toga, mi smo 19. decembra obilježili nacionalni dan BiH na EXPO 2020 i vrlo smo zadovoljni susretima koje je ostvarila naša službena delegacija, kao i razgovorima koje su naši privrednici obavili tom prilikom. Povratne informacije su nevjerovatne i već sada razgovaramo o ozbiljnim potencijalnim investicijama. Do kraja Expo 2020 još naših privrednih delegacija će biti na Expo 2020 i to će biti dodatna prilika da predstave svoje usluge i ponudu na pravi način.

Već u prvoj polovini januara naredne godine naši turistički potencijali i naši privrednici iz tog sektora će biti predstavljeni na Expo 2020, kako bi ciljano predstavili potencijale i prilike za strana ulaganja, jer sektor turizma postaje sve potentniji i bitan je za ukupan ekonomski razvoj.

Međutim nadamo se i da ćemo pronaći strateške partnere u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, proizvodnje namještaja od drveta, te u oblasti IT i prerađivačke industrije. To su naše strateške grane privrede i s najvećim potencijalima za brzi rast i razvoj. Investiranje u ove oblasti garantuje sigurni povrat investicije i mi ćemo se maksimalno potruditi da to predstavimo potencijalnim investitorima.

Kako biste predstavili investicijske prednosti BiH potencijalnim investitorima?

Kada pitate zašto ulagati u BiH, ja bih naveo samo neke naše prednosti: geostrateški položaj, izlaz na more, kvalitetni prirodni resursi, grane industrije koje imaju potencijal kvalitetne domaće sirovine/resursa, povoljan zakonodavni okvir, niske porezne stope, na primjer porez na dobit je 10%, konkurentna radna snaga, evropska perspektiva, stabilna valuta, kao i regionalni sporazumi o slobodnoj trgovini samo su neke od komparativnih prednosti naše zemlje.

Naglasio bih i konkurentnu i visoko obrazovanu radnu snagu, te opredjeljenje velikog broja lokalnih samouprava za otvaranjem prema sigurnim i kvalitetnim stranim investicijama.

Kao što sam već rekao, naša zemlja je na raskrsnici Istoka i Zapada i to joj daje konkurentsku prednost na globalnom ekonomskom planu, odnosno stratešku prednost za trgovinu koja se odvija između Evrope i Bliskog istoka.

Naravno tu je i naš evropski integracioni put, te mnogi tekući reformski procesi koji dodatno unapređuju uslove za povoljna strana ulaganja. Posebno ističemo stabilnu valutu koja je u potpunosti vezana za EURO.

Osim toga, sa svojim prirodnim ljepotama, izvrsnim geografskim položajem, izvanrednim gostoprimstvom, gastro ponudom koja je jedna od najboljih u svijetu, te bogatim kulturno – historijskim, civilizacijskim i arhitektonskim naslijeđem, BiH ima sve preduslove da ostvari veliki uspjeh u industriji turizma i, kako sam ranije rekao, postane glavni turistički centar u Jugositočnoj Europi.

Bosna i Hercegovina se nalazi u TOP 10 zemalja koje bilježe značajan porast dolaznog turizma, što potvrđuje njenu poziciju jedne od tri svjetske turističke destinacije sa ukupnim potencijalom rasta turističkog tržišta većim od 10%.

Koristeći svoje bogate prirodne resurse, BiH nudi mnogobrojne mogućnosti u različitim oblastima turizma i to u cjelogodišnjoj sezoni. Naše zime su ugodne, a naša ljeta umjereno topla, proljeće i ljeto umjereno kišoviti tako da je naša klima pogodna za turizam tokom čitave godine.

Naše planine pogodne su i za ljetnu i zimsku sezonu, a obzirom da su u neposrednoj gradskoj blizini otvaraju neograničen niz mogućnosti. Naša planina Igman je recimo je najveći izvor čistog ozona u Europi pa se ova planina često naziva i ozonski raj. To je bogatstvo koje ne možete naći nigdje u Europi, osim kod nas u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina popularan kod turista je rafting na našim prelijepim rijekama Uni, Neretvi i Tari. Eko i etno turizam također su brzorastuće oblasti turizma u našoj zemlji i veliki su potencijal za kvalitetne, sigurne i održive investicije.

Historijski turizam također ima veliki potencijal u BiH. Mnoge stare tvrđave – gradovi iz perioda srednjovjekovne kraljevine Bosne i otomanskog perioda naše domovine su u prilično dobrom stanju i s dobrim ulaganjima mogu postati iznimno atraktivne turističke destinacije, posebno ako uzmemo u obzir sve već trend oživljavanja povijesnih građevina kao turističkih atrakcija.

Imamo izlaz na more, pa i morski turizam ima značajne potencijale, a naša povijest zabilježila je susrete civilizacija Istoka i Zapada i u arhitekturi tako da su neki naši gradovi, poput Počitelja, Bobovca, Travnika, Stoca, starog jezgra Mostara i Sarajeva, sela kao što je Lukomir, sami po sebi turističke atrakcije koje ostavljaju bez daha. Sve navedeno su naše turističke prednosti koje želimo pokazati svijetu tokom predstavljanja na izložbi EXPO 2020.

Kakva je trgovinska razmjena između naših zemalja?

Prema podacima iz 2019. godine, obim trgovinske razmjene između naše dvije države je iznosio oko 120 miliona AED, s tim da je pokrivenost izvoza uvozom iznosila nekih 168%. U vašu zemlju smo najviše izvozili drvo obrađeno po dužini, naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala, vojno oružje i municiju. Razmjena je niska i u ovom smislu, ima mjesta za unapređenje odnosa više nego dovoljno.

Prema informacijama koje imam UAE su do sada investirali u BiH preko 200 miliona AED, što UAE zasigurno čini jednim od bitnih investitora u našu zemlju u posljednjih nekoliko godina.



(Pressmedia)