Vijesti

Ministarstvo privrede KS – Za modernizaciju privrednih subjekata 509.000 KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo proteklih mjeseci provelo je javne pozive za 11 programa iz Godišnjeg plana razvoja male privrede za 2021. godinu. Za tri programa provedeni su i dodatni javni pozivi, s tim da su jučer potpisani ugovori s predstavnicima IT kompanija koje su ostvarile pravo na poticajna grant sredstva po dodatnom javnom pozivu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ukupan broj ugovora za ostala dva programa je 78, od čega je ministar privrede Adnan Delić danas potpisao 46 ugovora s korsinicima koji su ostvarili pravo na poticaj za ove programe po dodatnom javnom pozivu, dok su ostali ugovori za ove programe potpisani ranije.

Delić je kazao i da je Ministarstvo privrede, nakon analize realizacije prvih javnih poziva za ove programe, donijelo odluku da raspiše dodatni javni poziv za ova tri programa kako bi se pružila prilika onima koji su zakasnili ili iz nekog drugog razloga propustili priliku da se prijave na javne pozive, ali i onima koji su zbog tehničkih razloga odbijeni na prvom javnom pozivu, da ostvare pravo na poticajna grant sredstva.

– U odnosu na prvi javni poziv za ova dva programa imamo veći broj prijavljenih, a samim tim i onih koji su ostvarili pravo na poticaj po dodatnom javnom pozivu i to nam je pokazatelj da smo donijeli dobru odluku. Po ova dva programa Ministarstvo izdvaja sredstva u ukupnom iznosu od 774. 522 KM, od čega je oko 509.000 KM za 45 poslovnih subjekata koji su ostvarili pravo na refundaciju za tehnološku modernizaciju, dok je ostalih 265.597 KM za 33 poslovna subjekta koja su ostvarila pravo po programu za poticaj ženskom poduzetništvu – pojasnio je ministar Delić danas prilikom potpisivanja ugovora.

Današnje potpisivanje ugovora završna je aktivnost u okviru realizacije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu. Iz Ministarstva ističu da će u narednom periodu uraditi i analizu uspješnosti realizacije ovog programa, kao i efekte implementacije odobrenih sredstava, onom dinamikom kako to budu okolnosti dozvoljavale, a shodno podacima iz ove analize.

Delić je danas potpisao i Odluku o dodjeli poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata – obrta kojom je utvrđena konačna lista zanatlija – obrtnika koji su ostvarili pravo na ova poticajna sredstva, kao i iznos po svakom pojedinačnom korisniku sredstava.

– Po dodatnom javnom pozivu mi smo osigurali još 250.000 KM za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata, obrta i zadovoljstvo mi je reći da smo cijeli planirani iznos sredstava odobrili za 357 zanatlija, obrtnika koji su zadovoljili uvjete drugog javnog poziva – istakao je Delić.

Na ovaj način, kako je naveo, ispunjeno je obećanje dato zanatlijama – obrtnicima o ralizaciji punog iznosa od pola miliona KM predviđenih za ovu namjenu.

Dodao je i da će prema ovoj odluci svakom pojedinačnom korisniku biti uplaćena sredstva u iznosu od 700,28 KM.

Odluka o dodjeli poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj trrdicionalnih zanata – obrta, kao i konačna lista aplikanata kojima su odobrena sredstva dostupna je na web stranici Ministarstva privrede na linku: VIDEO , saopćeno je iz Službe za protokol i press KS .

Biznis.ba / FENA

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -