Vijesti

MJESEČNO ZA ŽIVOT I DO 4000 KM Ova država je najskuplja u regionu

Internet stranica Numbeo, koja se bavi analizom troškova života u zemljama i gradovima širom sveta, ažurirala je podatke za 2023. godinu, koji jasno pokazuje gde je život skuplji, a gdje nešto jeftiniji, prenosi portal Investitor.

Podaci za zemlje regiona pokazuju da su troškovi života za pojedinca i prosečne četvoročlane porodice, isključujući zemlje EU i Šengenskog prostora – Sloveniju i Hrvatsku, u regionu najveći u Crnoj Gori.

Prema podacima ove internet stranice, prosečni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 evra mesečno, bez uračunate rente, dok je prosečnoj četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.802,6 evra, takođe bez rente.

To je značajno niže od susjedne Hrvatske, u proseku 21 odsto, dok je život u Sloveniji u odnosu na crnogorski skuplji oko 33 odsto, prosječno.

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nisu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima. Život crnogorskog pojedinca u odnosu na komšiju iz Srbije, na primer, skuplji je oko 4,8 odsto. To znači da je prosječnom građaninu u Srbiji potrebno 25 evra manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosječnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 evra manje.

Ostale zemlje regiona su još jeftinije, prenio je portal podgoričke Adrita tv.

Objava MJESEČNO ZA ŽIVOT I DO 4000 KM Ova država je najskuplja u regionu prenesena sa portala Aloonline.ba.