Vijesti

Odgovor na “makroekonomske uslove i promjene u prioritetima korisnika” : Microsoft otpušta 10.000 ljudi

Kompanija Microsoft počela je otpuštanje 10.000 zaposlenih, što je gotovo pet odsto njene ukupne radne snage, prenosi AP.

To je, kako navodi, odgovor na “makroekonomske uslove i promjene u prioritetima korisnika”, pokazuje dokumentacija koja je uložena nadležnom regulatornom tijelu SAD.

Microsoft  navodi da je upravo obavjestio radnike o otpuštanjima, a neka su počela odmah.

Najavljene su i promjene u hardverskom portfoliju kompanije i konsolidacija lokacija na kojima ona iznajmljuje kancelarije – što takođe znači smanjenje aktivnosti.

U mailu  zaposlenima, glavni rukovodilac Microsofta Satya Nadella, naveo je da je otpuštanjem obuhvaćeno “manje od pet odsto ukupne baze zaposlenih”, a da su “nekima obavještenja poslata danas”.

“Mada eliminišemo poslove u nekim oblastima, nastavićemo sa zapošljavanjima u ključnim strateškim sektorima”, napisao je Nadella, ukazavši na važnost stvaranja “nove kompjuterske platforme” uz korišćenje napretka vještačke inteligencije.

Prema njegovim riječima, korisnici usluga te firme koji su tokom pandemije COVID-19 sve više trošili na digitalnu tehnologiju, sada nastoje da “optimizuju svoje digitalne troškove tako da s manje postignu više”.

“Takođe vidimo da organizacije u svim privrednim granama i svim geografskim područjima iskazuju oprez s obzirom da su neki dijelovi svijeta u recesiji dok je drugi dijelovi svijeta očekuju”, napisao je Nadella.

I druge tehnološke kompanije  smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svijetu.

(Kliker.info-Beta)

Kliker.info