Vijesti

MMF: Kamatne stope u velikim ekonomijama pašće na nivoe od prije pandemije

VAŠINGTON – Očekuje se da će kamatne stope u velikim ekonomijama pasti na nivoe od prije pandemije, kao posljedica niske produktivnosti i starenja stanovništva, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Foto: EPA

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da će povećanja troškova uzimanja kredita vjerovatno biti privremena jednom kada visoka inflacija bude stavljena pod kontrolu, prenio je BBC.

Centralna banka Engleske je podigla kamatne stope od decembra 2021. godine, sa 0,1 odsto na 4,25 odsto, što je dovelo do povećanih rata za hipoteke za mnoge vlasnike nekretnina.

Centralne banke u Velikoj Britaniji, SAD, Evropi i drugim zemljama su podigle kamatne stope kako bi se suzbile stope rasta cijena, odnosno inflacija, pa je tako u Britaniji inflacija najviša u posljednjih skoro 40 godina zbog povećanih cijena energenata i hrane.

U saopštenju MMF navodi se da će skorašnja povećanja realnih kamatnih stopa vjerovatno biti privremena.

„Kada se inflacija vrati pod kontrolu, centralne banke naprednih ekonomija najvjerovatnije će ublažiti monetarnu politiku i vratiti stvarne kamatne stope od prije pandemije“, navodi se u saopštenju, ali se u njemu ne navodi kada će kamatne stope pasti na niže nivoe.

Ta finansijska institucija sa sjedištem u Vašingtonu saopštila je da će starenje stanovništva biti jedan od faktora koji će vjerovatno smanjiti inflaciju, i to zato što stariji ljudi nastoje da troše manje.

„Iznos koji trošite u odnosu na vaš prihod je najveći kada ste u 20-im, 30-im i 40-im godinama, često su to mlade porodice, kada se formiraju domaćinstva, kada se okupljaju parovi, oni imaju tendenciju da troše najviše kada kupe auto ili šta već, a vi kako starite, usporavate potrošnju“, rekao je menadžer kompanije Polar Kapital, Džordž Godber.

MMF u saopštenju navodi da bi niska produktivnost, odnosno mjera koliko se roba i usluga proizvodi, mogla da utiče na smanjenje inflacije.

Neposredno prije pandemije virusa kovid-19, kamatna stopa u Velikoj Britaniji iznosila je 0,75 odsto, ali ju je Banka Engleske smanjila dva puta u martu 2020. na 0,1 odsto pošto je zemlja ušla u blokadu zbog pandemije, nakon čega je stopa inflacije stalno rasla u posljednjih nekoliko godina i dostigla 10,4 odsto u februaru – više od pet puta od zacrtanog cilja Banke Engleske od 2 odsto. Tanjug

Objava MMF: Kamatne stope u velikim ekonomijama pašće na nivoe od prije pandemije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.