Vijesti

MMF predviđa rast u evrozoni, te blagu recesiju za Njemačku

Međunarodni monetarni fond (MMF) malo je povisio prognozu privrednog rasta u evrozoni ove godine, ali očekuje blagu recesiju u Njemačkoj.

Privreda 20-članog područja jedinstvene valute porasće za 0.8 odsto, bolje od rasta od 0.7 odsto procijenjenog u januaru, objavio je MMF u utorak.

MMF, međutim, očekuje da će se Njemačka smanjiti za 0.1 odsto, što je preokret u odnosu na blagi rast koji je prognozirao u svom prethodnom ažuriranju Svjetskih ekonomskih izgleda u januaru.

Nova prognoza institucije sa sjedištem u Vašingtonu u suprotnosti je sa službenim i stručnim procjenama u Njemačkoj prema kojima se sada vidi da će zemlja izbjeći recesiju ove godine.

Njemačko ministarstvo privreda prognoziralo je rast od 0.2 odsto nakon što je prethodno očekivalo smanjenje zbog energetske krize koju je izazvao sukob Rusije i Ukrajine.

Rast globalne ekonomije od 2.8 odsto

Španska privreda ima bolje rezultate, a MMF prognozira rast od 1.5 odsto, u odnosu na 1.1 odsto u prethodnim prognozama.

Za Francusku, drugu najveću privredu evrozone, i dalje se očekuje rast od 0.7 odsto, kao i za Italiju, čiji su izgledi blago poboljšani.

Izvan EU-a, očekuje se pad britanske privrede za 0.3 odsto dok se zemlja bori s krizom troškova života, ali prognoza je bolja od prethodne procjene MMF-a o smanjenju od 0.6 odsto.

Svjetska ekonomska prognoza MMF-a predviđa rast od 2.8 odsto za globalnu privredu, što je pad od 2.9 odsto u prethodnom izvještaju nakon oštrih revizija prema dole za Japan i tržišta u razvoju.

Izgledi rasta evrozone za 2024. smanjeni su na 1.4 odsto u poređenju s ranijih 1.6 odsto, prenosi „TRT World“.

BONUS VIDEO:

Objava MMF predviđa rast u evrozoni, te blagu recesiju za Njemačku prenesena sa portala Aloonline.ba.