[ad_1]
Ova oblast je izvozno orijentisana i hrani desetine hiljada usta u našoj zemlji. Izvoz može biti i bolji, ali tek kada profunkcioniše ili se posloži, pojednostavi ono što imamo na domaćem tržištu. Primjena i prilagodba evropskim standardima su ključne. Mljekari, peradari ili oni koji se bave mesom i prerađevinama od mesa znaju šta su problemi. Ali sami ih ne mogu riješiti.
Krave na ispaši u okolini Han-Pijeska. Idila kakva se sanja. A, radilo se svašta i lutalo po svijetu, priča porodica Jusupović, onda na rodnu grudu i povratak porodičnom poslu. Ne može biti bolje. Ulagalo se, sad je cilj održati se na onome što se ima.
-Samljeo sam junicama malo pšenice i ječma. Sad ćete da vidite šta je pravo mito kad ih ja zovnem… Ovo je ta rasa križani angus sa herefordom ukrižene da bi dobili težinu teladi a jaču količinu mlijeka – kazuje Munib Jusupović, poljoprivrednik iz Podžeplja, Han Pijesak
A, mlijeko će na tržište putem onih koji otkupljuju. I lanac se nastavlja. Sve do naših trpeza. I Munibova proizvodnja dio je statistike. Rezultati vanjskotrgovinske razmjene prerađivača mlijeka i mesa na godišnjem nivou iznose 250 miliona KM. Ipak, globalna kriza, inflacija i nestašica mnogih sirovina u proizvodnji imali su negativne utjecaje na gotovo sve proizvođače ovog sektora, kažu oni koji posluju u ovoj oblasti. Mliječna industrija ima još problema.
Cijeli video pogledajte OVDJE.