Vijesti

Nafta u protekloj sedmici poskupila za više od 10 posto

Barel je na londonskom tržištu prošle sedmice poskupio 11,3 posto, na 97.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16.5 posto, na 92.64 dolara.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno. Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u augustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3.6 milijuna barela dnevno.

Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja proizvodnje bit će vjerojatno povratak cijena nafte na nivo od 100 dolara. No rast cijena ograničit će vjerojatno sve nepovoljniji trendovi u privredi.

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom. Naime, zbog visoke inflacije, središnje banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast privrede, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

(Haber.ba)