Vijesti

Naglo pada cijena proizvoda na čijem je izvozu BiH profitirala

SARAJEVO – Cijena električne energije – izvoznog proizvoda na čijem je rastu Bosna i Hercegovina u proteklih gotovo godinu dana profitirala – naglo je pala.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Električna energija se u ponedjeljak na berzama prodavala gotovo 50 posto jeftinije od uobičajenih cijena posljednjih mjeseci. Jedan megavat sat struje na mađarskoj berzi HUPEK koštao je 109 evra, a prošlog ponedjeljka prodavao se za gotovo 200 evra. Slično je i na berzi IBEX u Sofiji, gdje je megavat sat 190 evra, a prije sedam dana cijena je bila 100 evra više.

Ovakvi trendovi rezultat su smanjene potražnje kompanije koje su suočene s velikim gubicima usljed visoke otkupne cijene električne energije i slijedom toga neisplativosti poslovanja stavile ključ u vrata.

Berzanska kretanja ohrabrila su zemlje u energetskoj krizi koje vjeruju da se stvari mogu pomaknuti nabolje. No, kažu kako su svjesni da ako sutra bude povećana potražnja za strujom, cijene će odmah porasti.

BiH je u protkelom periodu profitirala na rastu cijene električne energije, a samo za osam mjeseci izvoz je iznosio 824,1 milion KM, što je bezmalo isto koliko je BiH zaradila od izvoza u cijeloj prošloj godini (830 miliona KM).

Ovog dragocjenog strateškog energeta BiH je najviše izvozila u Srbiju i Hrvatsku.

Zahvaljujući dobroj situaciji sa električnom energijom BiH je bila pošteđena šokova koje su imale druge zemlje, a zahvaljujući mjerama ograničenja cijene velike troškove nisu imale ni kompanije ( povećanje do 20 posto).

Indikator.ba

Objava Naglo pada cijena proizvoda na čijem je izvozu BiH profitirala prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -