Vijesti

NAKON POSKUPLJENJA, KOLONE NA GRANICI Hrvati dolaze u BiH po gorivo, evo koliko uštede

Nakon jučerašnjeg poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovno im se isplati puniti rezervoare u BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Na pumpama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Na primjer, na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina stoji 2,5 KM. S obzirom na to da kurs evra u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti skoro pet evra. Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 evro po litri, piše Večernji list.

– Često idem u kupovinu u BiH. Prehrambeni proizvodi u prosjeku su 20 do 30 posto jeftiniji, lijekovi takođe, pa supruga i ja kupimo ono što se smije prenositi. Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati – rekao je Slavko iz Slavonskog Broda.

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, posebno duvana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u BiH. Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodatu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

BONUS VIDEO:

Objava NAKON POSKUPLJENJA, KOLONE NA GRANICI Hrvati dolaze u BiH po gorivo, evo koliko uštede prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -