Vijesti

Njemački industrijalci: Val omikrona u Kini mogao bi potaknuti recesiju i poskupljenja

Njemačka industrijska federacija (BDI) objavila je izvještaj o globalnoj ekonomiji pod nazivom “Globalni izgledi rasta 2022.: Svjetska ekonomija u ciklusu korone”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U Izvještaju je navedeno da se u 2022. godini očekuje rast globalne ekonomije za četiri posto, a globalne trgovine za pet posto.

U slučaju da se varijanta omikron brže bude širila u Kini, može doći do poremećaja u globalnim lancima opskrbe, što bi moglo izazvati recesiju u određenim sektorima njemačke industrije.

Očekuju se nova ograničenja zbog Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., koje će početi 4. februara u Kini, a naglašeno je da bi ta ograničenja mogla stvoriti nove izazove i za proizvođače i za izvoznike.

“Uska grla će vjerojatno biti popraćena višim cijenama, što će i dalje utjecati na inflaciju. Razvoj epidemije u Kini stoga predstavlja rizik za proces oporavka industrije”, istaknuto je u Izvještaju, te od kompanija zatraženo da budu spremne na različite scenarije i da poduzmu odgovarajuće mjere.

Predsjednik BDI-ja Joachim Lang naveo je da se rizici u globalnoj ekonomiji nastavljaju, te naglasio da je borba protiv epidemije, posebno u zemljama u razvoju, nedovršena i da to predstavlja rizik za trajni globalni ekonomski oporavak.

Navodeći da će varijanta omikron vjerojatno dovesti do privremenog zatvaranja kompanija i infrastrukturnih objekata kao što su luke u Kini, Lang je rekao kako su”geopolitički sukobi uznemirujući i prijete smanjenjem investicijske aktivnosti kompanija diljem svijeta.”

Napominjući da dinamika inflacije nastavlja rasti u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, Lang je naglasio da su rasprave o rizicima koji proizlaze iz inflacije dobile na značaju posebno u Njemačkoj.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -