Vijesti

Sarajlije ostaju bez grijanja: Toplane isključene sa gasnog sistema

Već je isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja, saopćile su Toplane.

“S tim u vezi možemo očekivati da će veliki broj građana ostati bez grijanja već sutra. S obzirom da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema potrošene tokom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, KJKP“ Toplane – Sarajevo“ d.o.o nemaju dovoljne količine goriva kako bi vršili zagrijavanje putem alternativnog goriva.
Ukoliko se u toku sutrašnjeg dana ne steknu uslovi za normalizaciju isporuke prirodnog gasa, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije”, saopćili su.

Saopćenjem su se oglasili i iz Sarajevogasa.

Sarajevogas: I dalje ograničena isporuka gasa za KS

“KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo i danas ima ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, što je nedovoljno da bi se snabdjeli svi kupci u Kantonu Sarajevo. Problem nedovoljnih količina gasa je posebno izražen u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno u narednim danima.

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje kupaca koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva, Sarajevogas je zatražio od KJKP “Toplane Sarajevo” da ograniče potrošnju prirodnog gasa, odnosno da dio kotlovnica koristi alternativno gorivo.

S obzirom na očekivane izuzetno niske temperature zraka, nadležne službe Sarajevogasa redovno prate stanje i funkcionalnost gasnog sistema te će u skladu sa raspoloživim količinama prirodnog gasa vršiti distribuciju.

Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina prirodnog gasa, Toplane će biti na vrijeme informisane”, saopćio je Sarajevogas.

Biznis.ba