Vijesti

Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze

BANJALUKA – Ukupan dug poreskih obveznika prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kraju prošle godine iznosio je 483,6 miliona KM, a ubjedljivo najveći dužnik je KJKP „Gras“ Sarajevo sa 23,2 miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Najveći iznos poreski obveznici duguju za PDV i to 447,3 miliona KM, po osnovu carinskih dažbina duguju 17,5 miliona, po osnovu akcize 16,1 milion, a po osnovu ostalih prihoda 2,7 miliona KM.

„To je ukupan dug od uspostave UIO, dok je u tom periodu prikupljeno više od 90 milijardi KM, što znači da do danas nije naplaćeno samo 0,5 odsto prihoda“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Kazao je da je lani, u odnosu na 2020. godinu, dug obveznika smanjen za 45,7 miliona KM, kao i da se za sve dužnike indirektnih poreza koji nisu platili dugovanja u zakonskom roku preduzmaju mjere prinudne naplate.

„U 2021. godini naplaćeno je ukupno 226,2 miliona KM u postupku prinudne naplate. Postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu. Ako dužnik ne plati dug u ostavljenom roku UIO nastavlja plijeniti njegovu imovinu“, istakao je Kovačević.

Posljednji spisak dužnika UIO pokazuje da čak 65 preduzeća ima dugovanja koja premašuju milion KM, dok ukupan broj dužnika premašuje 10.000.

Pored „Grasa“, na listi najvećih dužnika su i „Sarajevska pivara“ sa 18,4 miliona KM, „Bosmal“ Sarajevo sa 10,9 miliona „Monter & Co“ Bijeljina sa 7,6 miliona KM te Federalna direkcija robnih rezervi sa 6,4 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -