Vijesti

Otvorena obnovljena zgrada Aneksa B TechnoParka Agencije Zeda u Zenici

U Poslovnoj zoni Zenica 1 je, povodom Dana Zenice, svečano otvorena obnovljena zgrada Aneksa B TechnoParka Zeničke razvojne agencije Zeda.

Ovim je Zenica dobila još jednu zgradu od oko 2.000 kvadratnih metara, koja će biti na usluzi privrednicima i onima, koji tek žele realizovati svoje poslovne ideje i pokrenuti vlastite biznise, ali i učenicima, studentima, te nezaposlenima, čija je želja učestvovati na obukama iz CNC-a, programiranja, mehantronike i sl.

– Ovaj objekat služiće za razvoj poduzetništva i mladih, gdje ćemo smiještati u narednom periodu nove i već postojeće firme, koje rade u sklopu kreativnih oblasti, odnosno IT sektora – naglasio je danas Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA, prenosi Zenicainfo.ba.

Finansijeri ovog projekta bili su Evropska unija preko Inovanet, projekta prekogranične saradnje, sa oko 250.000 eura, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sa 150.000 maraka, te Grad Zenica između 390.000 i 420.000 maraka.

– Mnogo sam zadovoljan što vidim da je Zenica moderan grad, koji ide prema IT sektoru, za koji je namijenjen i ovaj objekat u Agenciji Zeda, gdje će budući korisnici, kao gosti, dobiti za rad nove kancelarije i gdje će nove start-up firme imati opremu i obuku, te razvijati se i kasnije nastaviti svoj život izvan ovih prostora – ističe Karel Lizerot, šef Odsjeka kooperacija u delegaciji EU u Sarajevu.

– Gradska uprava Zenica u posljednjih šest godina pokrenula je brojne aktivnosti u cilju razvoja poduzetništva, koje je nedostalajo ovom gradu, a nove start-up firme u Poslovnoj zoni Zenica 1, u kojoj već radi oko 1.600 ljudi, imaju prostore, edukaciju i svu podršku Grada Zenice – naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

biznisinfo/press



(Pressmedia)