Vijesti

Pala vrijednost dolara u 2023. godini

LONDON – Na valutnim je tržištima dolarov indeks oslabio i prošle sedmice, treće zaredom, pa je vrijednost dolara prema košarici valuta, nakon dvije godine rasta, ove godine pala, i to više od dva posto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 0,3 odsto, na 101,38 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 100,61 bod, najniži nivo u pet mjeseci.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,2 odsto, pa je cijena evra dostigla 1,1035 dolara.

Kurs dolara oslabio je i prema japanskoj valuti, za 0,9 odsto, na 141,05 jena.

Pritisak na dolar traje već tri sedmice, od kada su funkcioneri američke centralne banke na posljednjoj sjednici u ovoj godini ostavili kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto.

Uz to, procijenili su da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata, vjerovatno za ukupno 0,75 postotnih bodova.

To je učvrstilo tezu na tržištu da je Fed završio ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije.

Tim više što je predsjednik Feda Jerome Powell tada kazao da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate.

„Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest”, kazao je Powell i dodao: „Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 80 odsto izgleda da će centralna banka, nakon više od godinu i po dana zaoštravanja monetarne politike, u martu početi smanjivati kamate.

Evro je ove godine ojačao prema dolaru više od 3 odsto

I funkcioneri Evropske centralne banke odlučili su u decembru, na posljednjoj sjednici u ovoj godini, zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Premda iz ECB-a poručuju da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje cijene novca.

No, kako se smatra da će ECB biti manje agresivan u smanjenju kamata nego Fed, evro je ove godine ojačao prema dolaru oko 3,3 odsto. To je njegov prvi godišnji rast od 2020.

Dolar je, nakon dvije godine rasta, ove godine oslabio i prema košarici valuta, za 2,2 odsto.

No, dok je prema većini najvažnijih svjetskih valuta oslabio, u odnosu na japanski jen, dolar je ove godine ojačao, više od 7,5 odsto. SEEbiz

Objava Pala vrijednost dolara u 2023. godini prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -