Vijesti

Počela primjena sporazuma o prometu prehrambenih proizvoda

BEOGRAD – Od danas počinje primjena Sporazuma o prometu prehrambenih proizvoda između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije koji su lideri tri zemlje potpisali u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Foto: Pexels

Savjetnik ministra poljoprivrede Srbije Goran Đaković izjavio je da slobodan promet prehrambenih proizvoda između tri zemlje znači mnogo, prije svega, za izvoznike poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer više od 600 srpskih kompanija izvozi u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Jednostavno rečeno, kada naš kamion krene u Severnu Makedoniju, obavestićemo ih o tome. Naš kamion će posle odgovarajuće kontrole moći da prođe pošto je naš sertifikat sada priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i njihovi sertifikati kod nas“, objasnio je on za RTS.

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu.

Dokumentacija je i dalje standardna i obuhvata fitosanitarne i veterinarske sertifikate, s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.   Srna

Objava Počela primjena sporazuma o prometu prehrambenih proizvoda prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.