Vijesti

Podrška razvoju poduzetništva za 176 korisnika iz BPK-a

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministarstvo privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončalo je potpisivanje ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na novčana sredstva po Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta na području kantona za 2021. godinu.

Resorni ministar Haris Salković pojasnio je da su korisnici odabrani putem javnog poziva, a potpisivanju ugovora pristupilo se nakon odluke Vlade BPK Goražde o odobravanju prijedloga projekata koji će se sufinansirati po ovom programu.

“Za realizaciju programa u budžetu Ministarstva za privredu BPK Goražde predviđena su finansijska sredstva u iznosu od 150.000 KM. Na javni poziv pristigle su 204 aplikacije, a nakon administrativne provjere 176 aplikacija ispunilo je formalno-pravne uslove za sufinansiranje projekata”, pojasnio je Salković.

Napomenuo je da su svi aplikanti koji su ispunili uslove javnog poziva, a koji su nakon odabira komisije osvojili više od sedamdeset bodova, podržani s određenim finansijskim sredstvima i nisu stavljeni na listu čekanja.

“Podrška razvoju poduzetnišva i obrta od strane Vlade i resornog ministarstva neće izostati ni u 2022. što dokazuje činjenica da su u budžetu za ove namjene planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM. Nastojat ćemo da kroz odredbe Programa podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2022. osiguramo da jedan od glavnih njegovih ciljeva bude razvojna komponenta. Na taj način želimo da stimulišemo obrtnike i poduzetnike na povećanje broja zaposlenih radnika te eventualno otvaranje novih obrta, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta na prostoru BPK Goražde”, kazao je ministar Salković.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -