Vijesti

Pomoćnica Zore Vidović o švajcarskom konsultantu: On je šibicar

BANJALUKA – Službenice Ministarstva finansija Republike Srpske tvrde da je švajcarski konsultant Mađid Pajić samovoljno i bez ičijeg naloga radio na pripremi emisije londonskih obveznica putem kojih se Srpska zadužila 300 miliona evra, a koju sada on tuži tražeći naknadu za posredovanje od tri miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Pomoćnik ministra finansija Bojana Vasiljević – Poljašević koja je bila svojevrsni oficir za vezu i kontakt tačka preko koje je išla većina poslova vezana za ovu emisiju priznala je juče na nastavku suđenja u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci da je bila u komunikaciji sa Pajićem.

Međutim, tvrdila je da taj kontakt nije bio vezan za poslove oko Londonskih obveznica već oko eventualnog zaduženja kojim bi se platili dugovi za sektor zdravstva.

Tvrdila je i da on nije imao nikakvo ovlaštenje za takve poslove. Međutim, kada je Pajićev advokat Faik Muhić upitao zašto je uopšte sarađivala sa njim i zašto se nije pozvala na činjenicu da on nema mandat, odgovorila je da za to nije bila ovlaštena.

Nije reagovala ni kada je Pajić prvo ugovorio, a zatim bio prisutan na sastanku u Banjaluci u februaru 2020. godine na kojem su pored njega i nje prisustvovali i ministri Zora Vidović i Alen Šeranić, a gdje su četiri banke prezentovale svoju ponudu. Naprotiv, u organizaciji sastanka je aktivno učestvovala i sarađivala sa Pajićem.

Na pitanje advokata zašto mu je dozvolila prisustvo, odgovorila je da ne odlučuje ko će prisustvovati na sastancima.

Kazala je i da je Pajić oko 30 puta poslao nacrt ugovora o posredovanju i savjetovanju, ali da ona nije imala ovlaštenje za zaključenje bilo kakvih poslova i ugovaranja naknada.

On je jedan šibicar“, bilo je njeno mišljenje za njega.

Pravobranioci Nevenka Uletilović i Zoran Gvozdenović bili su koncentrisani da kroz svoje ispitivanje umanje i obezvrijede Pajićevu ulogu u cijelom procesu, odnosno da pokažu da se cijeli posao mogao završiti i bez njega.

U skladu s tim svoja pitanja su usmjerili na formalnosti i procedure koje jedna emisija obveznica na međunarodnom tržištu mora da prati.

Tako je Vasiljević – Poljaševića kazala da je ministarstvo zvanično slalo zahtjeve finansijskim i pravnim savjetnicima kojima je bio zadatak da obezbijede uspijeh emisije.

Monet broker nam je pomogao da donesemo najbolju odluku, radili su na pripremi dokumentacije i proizvodili su informacije kako bi se došlo do što optimalnije strukture obveznica“, izjavila je ona.

Inače, govoreći o isplaćenim naknadama ona je rekla da su ukupni troškovi emisije bili 1,08 odsto što je značajno manje od iznosa koji traži Pajić.

Na sudu je svjedočila i pomoćnica ministra finansija Snježana Rudić koja je takođe priznala da je sarađivala sa Pajićem.

Kako je posvjedočila on joj je na redigovanje i mišljenje poslao dokument pod nazivom „Republika Srpska Overview“ u kome se prikazuje ustavni položaj RS i mogućnost zaduživanja kod finansijskih organizacija, a ona ga je pregledala i korigovala sa kolegama iz drugih resora.

Na pitanje čemu je taj dokument služio, kazala je da ne zna.

Ne znam čemu je služio samom autoru, tražio je pomoć pri popravci netačnih podataka, korigovano sam proslijedila njemu. Ne znam da li ga je on proslijedio nekom drugom. Upoznata sam sa tim da mu je to potrebno za sastanke sa bankama. Niko se nije protivio“, izjavila je Rudićeva.

Nastavak suđenja predviđen je za februar naredne godine.

Ministarka Zora Vidović se ni ovaj puta nije pojavila kao svjedok.

Kako je nastao spor možete čitati u tekstu “Vlada RS prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi”

CAPITAL je objavio i prepisku Pajića sa službenicima i ministrima a nju možete pročitati  OVDJE. 

 

 

 

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava Pomoćnica Zore Vidović o švajcarskom konsultantu: On je šibicar prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -