Vijesti

Maloprodaja u Americi s iznenađujućim rastom u novembru

​VAŠINGTON – Maloprodaja u Americi porasla je u novembru za 0.3 odsto u odnosu na oktobar, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

To je iznenadilo analitičare Vol Strita koji su očekivali pad od 0.1 odsto. U oktobru je promet u maloprodaji pao za 0.2 odsto u odnosu na septembar.

U odnosu na novembar prošle godine prodaja je porasla za 4.1 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u istom periodu iznosila 3.1 odsto.

Prodaja u restoranima i barovima porasla je za 1.6 odsto, prodaja u sportskim trgovinama za 1.3 odsto, a online prodaja za 1 odsto.

Maloprodaja je porasla uprkos padu na benzinskim pumpama od 2.9 odsto, ali ne zbog manje prodaje nego zbog nižih cijena. U odnosu na novembar prošle godine prodaja na benzinskim stanicama pala je za 9.4 odsto zbog nižih cijena.

Izvještaj Ministarstva trgovine pokazuje da je američka privreda u boljem stanju nego što su mnogi očekivali nakon dugog niza povećanja kamata. To, s druge strane, znači i da Federalne rezerve neće tako brzo krenuti u snižavanje kamata, prenosi “SeeBiz”. Nezavisne novine

Objava Maloprodaja u Americi s iznenađujućim rastom u novembru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -