Vijesti

Poreska uprava RS naplatila više od milijardu maraka prihoda

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u prvom kvartalu ove godine na račun javnih prihoda Srpske 1,048 milijardi KM, što je za 123,6 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na prva tri mjeseca lani, izjavio je direktor ove uprave Goran Maričić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Poreska uprava RS

“Posmatrano po grupama javnih prihoda, naplata direktnih poreza u periodu januar-mart ove godine veća je za 20 odsto, doprinosa za 12 odsto, a ostalih javnih prihoda za pet odsto”, rekoa je Maričić.

Doprinosi su u prva tri mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 594,1 miliona KM, što je za 64,1 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO veća za 11 odsto, za Zavod za zapošljavanje i za Fond dječje zaštite za po 12 odsto, a za Fond zdravstvenog osiguranja za 14 odsto.

Direktni porezi su u prvom kvartalu ove godine naplaćeni u iznosu od oko 312,3 miliona KM, što je za 52,2 miliona KM ili 20 odsto više nego u prva tri mjeseca prethodne godine.

Najveći rast naplate u ovoj grupi javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je u prvom kvartalu ove godine naplaćen u iznosu od 203,5 miliona KM, odnosno za 35,6 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Povećanje naplate bilježi i porez na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 101,5 miliona KM, što je za 16,3 miliona KM ili 19 odsto više nego u prva tri mjeseca 2023. godine.

Kod ostalih javnih prihoda, u prva tri mjeseca ove godine naplata je iznosila 142 miliona KM, što je za 7,3 miliona KM ili pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 27 odsto, dok je naplata taksi i naknada veća za devet odsto, a naplata kazni za šest odsto.

U martu je naplata javnih prihoda iznosila 458,4 miliona KM, što je za 46,3 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Srna

Objava Poreska uprava RS naplatila više od milijardu maraka prihoda prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -