Vijesti

Poslovna klima u eurozoni pala u aprilu više od očekivanja

Poslovno raspoloženje u eurozoni je opalo u aprilu mnogo više nego što se očekivalo, jer su rat u Ukrajini koji traje puna dva mjeseca i s njim povezana poskupljenja robe pogodili povjerenje privrednika u svim sektorima, pokazuju današnji podaci Evropske komisije.

Mjesečni indikator ekonomske klime Evropske komisije pao je prošlog mjeseca na 105 poena sa naniže revidiranog martovskog nivoa od 106,7 bodova, prenosi Tanjug.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su u prosjeku da će ovaj indeks iznositi 108 poena u aprilu.

Među sektorima, najteži pad poslovnog povjerenja je registrovan u industriji, sa nivoa od 9,0 poena u martu na 7,9 poena u aprilu, dok je raspoloženje u maloprodaji potonulo na minus 4,3 boda sa ranijih minus 2,4.

Sve izraženiji je postao pesimizam među potrošačima, pri čemu se njihovo povjerenje spustilo na minus 22 boda sa ranijih 21,6 poena.

Poslovno raspoloženje u sektoru usluga, koji čini veliki dio privrede evrozone, palo je na 13,5 poena u aprilu sa 13,6 bodova prethodnog mjeseca.

S druge strane, očekivanja prodajnih cijena među proizvođačima su skočila na istorijski maksimum od 60,8 poena sa 57,2 boda u martu, dok su inflaciona očekivanja potrošača za 12 mjeseci unaprijed nenadano oštro pala na 50 bodova sa rekordnih 62,9 poena zabilježenih u martu.



(Pressmedia)