Vijesti

Pripremite novčanike: Cijene goriva će rasti

Investicijska banka Goldman Sachs vjeruje da će cijene nafte dosegnuti 100 dolara po barelu kasnije ove godine i nastaviti rasti u 2023., signalizirajući da su će rasti i cijene na pumpama širom svijeta.

U izvještaju klijentima u ponedjeljak navečer, banka s Wall Streeta potkrijepila je svoju prognozu navodeći “robusne osnove” na tržištu nafte, “iznenađujuće veliki” deficit u snabdijevanju i sve manju moć OPEC-a i njegovih saveznika.

Goldman Sachs također je ukazao na smanjeni apetit za ulaganjem u naftu zbog energetske tranzicije.

Banka očekuje da će do ljeta zalihe nafte u razvijenim ekonomijama potonuti na najniži nivo od 2000. godine.

Zato Goldman sada očekuje da će nafta Brent, svjetska referentna vrijednost, u trećem tromjesečju ove godine dostići 100 dolara po barelu, što je više u odnosu na prethodnu prognozu banke od 80 dolara. Goldman predviđa da će Brent iduće godine dostići 105 dolara po barelu, u odnosu na raniju prognozu od 85 dolara.

– Važno je da ne predviđamo trgovanje Brentom iznad 100 dolara po barelu zbog argumenta da se ostaje bez nafte, jer su resursi škriljevca još uvijek veliki i elastični – napisali su stratezi Goldman Sachsa.

Međutim, Goldman Sachs je rekao da će nafta iz škriljevca “vjerovatno zahtijevati sve veće cijene nafte s obzirom na nevoljkost ulaganja u naftu tokom energetske tranzicije” i postepeno iscrpljivanje kapaciteta iz škriljevca tokom vremena.

Cijene nafte porasle su u utorak do novih sedmogodišnjih maksimuma. Američka sirova nafta skočila je za 1,9 posto i završila na 85,43 dolara po barelu, što je najviša cijena od 13. oktobra 2014.

Nafta Brent, svjetska referentna vrijednost, porasla je za 1,2 posto na 87,51 dolara po barelu. To je prvi put da je Brent završio iznad 87 dolara od oktobra 2014.



(Pressmedia)