Vijesti

„Prointer“ se žali na inflaciju i traži nove milione iz budžeta Srpske

BANJALUKA –  Kompanija „Prointer“ koja je izradila i održava sistem za nadzor igara na sreću u Srpskoj (RAS) traži od Vlade još novca za ovaj posao, pravdajući svoj zahtjev inflacijom.

FOTO: Capital

Vlada Srpske ovoj kompaniji mjesečno za održavanje, nadogradnju i razvoj sistema plaća 100 maraka za svaku kladionicu, 40 maraka za svaki terminal i po pola marke za svakog aktivnog igrača u internet igrama.

Takođe, iz budžeta se plaćaju i jednokratni troškovi za priključenje na RAS i to 300 maraka za kladionicu, 50 maraka za automat, kao i 5.000 maraka za priključenje na server za internet i elektronske igre.

Prema tvrdnjama iz Ministarstva finansija „Prointeru“ se godišnje po tom osnovu plaća oko 5,5 miliona maraka iako priređivači tvrde da je cifra daleko veća.

Međutim, kompaniji poznatoj po tome što je svoje poslovanje bazirala na saradnju sa Vladom i njenim ustanovama i preduzećima je to malo, pa traži još novca.

Naime, oni se pozivaju na ugovor potpisan sa Ministarstvom finansija, a kojim je regulisano da u slučaju vanrednih okolnosti koje ometaju izvršenje ugovornih obaveza mogu tražiti produženje roka, izmjenu ili raskid ugovora.

Pozivajući se na navedeni ugovor, pravno lice ovlašteno za nadzor nad priređivačima igara na sreću obratilo se ministarstvu sa zahtjevom za izmjenu Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću, zbog globalnih okolnosti koje su izazvale visoku inflaciju“, navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Dodaju da je tu inicijativu razmatrala i Vlada Republike Srpske na sjednici krajem avgusta ove godine te ih zadužila da izvrše ocjenu opravdanosti takvog jednog zahtjeva.

Imajući u vidu da Ministarstvo finansija trenutno ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, potrebno je angažovati stručna lica informatičko – analitičke i ekonomske struke koja su dovoljno kompetentna da utvrde da li je i u kom procentu rast cijena uticao na naknade za RAS, koji su to parametri koji bi mogli opredijeliti povećanje naknade, a sve s ciljem procjene opravdanosti uvažavanja i neuvažavanja predmetne inicijative“, navode u ovom Ministarstvu.

Analizu opravdanosti zahtjeva plaćaju građani Srpske

Bez obzira na to da li će Vlada dati saglasnost „Prointeru“, ova firma je građanima Srpske „izbila“ oko 140.000 maraka.

Naime, za angažovanje stručnjaka koji će uraditi analizu opravdanosti zahtjeva iz budžeta će biti plaćeno 140.000 maraka.

Tender je raspisan danas, a rok za dostavljanje ponuda ističe zadnjeg dana oktobra.

Da podsjetimo, ugovor koji je „Prointer“ dobio od Vlade Srpske potpisan je na deset godina, što znači da će samo po ovom osnovu prihodovati najmanje 55 miliona KM.

U Udruženju priređivača igara na sreću su ranije tvrdili da Prointer nije sertifikovan za ovaj posao, što su oni demantovali tvrdeći da su ispoštovali sve što je javim pozivom od njih traženo.

Zanimljivo je da je Ministarstvo finansija troškove RAS-a pokušalo da nametne priređivačima igara na sreću u Srpskoj, ali je takvu ideju odbacio Ustavni sud Srpske.

On je u svojoj odluci naveo da nije postojalo zakonsko uporište da se plaćanje naknada prebaci na teret priređivača.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava „Prointer“ se žali na inflaciju i traži nove milione iz budžeta Srpske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.