Vijesti

U BIH POČELA PROIZVODNJA ZA ‘TESLU’, POTRAGA ZA DODATNOM RADNOM SNAGOM

[ad_1]

U njemačkoj fabrici “Pass”, koja posluje u Semberiji, počela je proizvodnja dijelova za svjetski poznati brend vozila “Tesla”, te bi oni već za sedam dana trebalo da krenu prema Berlinu, gdje će biti vršena njihova montaža.

To je za “Nezavisne novine” jučer potvrdio Rado Maletić, direktor ove fabrike, u kojoj se uveliko zahuktavaju sa proizvodnjom dijelova za “Teslu”.

– Treba nam malo vremena, u pitanju je robotska mašina. Počeli smo sa proizvodnjom, računamo da ćemo za nekih sedam dana imati kompletirane proizvode kako bismo ih dostavljali kupcu u Berlin – rekao je Maletić.

Kako dodaje, kod njih su još Kinezi, koji sa radnicima fabrike “Pass” usavršavaju detalje, te bi uskoro trebalo da se vrate u Kinu, dok domaće snage preuzimaju zadatke.

Ova fabrika, prema Maletićevim riječima, trenutno zapošljava oko 1.100 radnika, a u potrazi su i za dodatnom radnom snagom.

– Imamo problem koji se odnosi na struku. Treba nam više dobrih inženjera i radimo na tome da ih uposlimo – naglasio je Maletić.

“Pass”, inače, osim za “Teslu”, radi dijelove i za “Porsche”, “Jaguar”, “Volkswagen”, “Audi”, “Volvo”, “Mercedes” i brojne druge svjetski poznate brendove.

Podsjetimo, kada je riječ o proizvodnji dijelova za “Teslu”, u “Pass” je stigla mašina vrijedna nepunih 1,4 miliona eura (oko 2,7 miliona maraka).

– Nijemac je kupio tu mašinu i dovezao je u Bijeljinu. Ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući i cjevčice – ispričao je ranije Maletić.

Hayat.ba