Vijesti

Rusiji ukinut status povlašćene nacije u trgovini sa SAD, slijede visoke uvozne tarife

Sjedinjene Američke Države su glasanjem u Kongresu sinoć zvanično ukinule povlašćeni trgovinski status Rusiji i Belorusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, čime se otvara put za uvođenje kaznenih carinskih tarifa na proizvode iz te dvije zemlje.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima najavio ovu mjeru prošlog mjeseca sa ciljem da se Rusija dodatno izoluje sa svjetske scene, ali je mjeru trebalo da odobri Prestavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Tu mjeru snažno podržavaju obije partije u ta dva doma, piše Beta.

Ukidajući Rusiji status povlašćene nacije, osnovnog principa reciprociteta u slobodnoj trgovini, Zapad će de fakto odsjeći ovu zemlju iz svjetske slobodne trgovine sa pravom uvođenja visokih tarifa na uvezene ruske proizvode.

Što se tiče SAD, samo još dvije zemlje su za sada isključene iz ovog režima reciprociteta koji predstavlja osnovni element međunarodnih trgovinskih odnosa – Kuba i Sjeverna Koreja.

Prošle godine SAD su uvezle ruske proizvode za oko 30 milijardi dolara, od čega je 17,5 milijardi dolara bilo za naftu.

Američko ministarstvo finansija juče je objavilo i da je uvelo sankcije za još dvije firme pod kontrolom ruske države, piše Biznis.rs.(Pressmedia)