Vijesti

Sarajevski aerodrom u pregovorima s Ryanairom: “Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu, odmah smo raspisali konkurs za pronalazak zamjene”

Aerodrom Sarajevo je u pregovorima s Ryanairom i nekoliko drugih prijevozbika, ali i dalje nije poznato koja avio kompanija planira otvoriti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon pobjede na konkursu za stacioniranje baze u gradu u zamjenu za poticaje.

Službenica za odnose s javnošću sarajevskog aerodroma Belma Čureković je rekla da traju pregovori smo s nekoliko avioprijevoznika.

“Kontinuirano smo u razgovorima s prijevoznicima na temelju pokazatelja potražnje. Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu, odmah smo raspisali konkurs za pronalazak zamjene. U pregovorima smo i s naslijeđenim i s niskotarifnim prijevoznicima, među kojima je Ryanair.

Već smo potpisali ugovor s jednim zračnim prijevoznikom o otvaranju baze, ali još uvijek ne možemo javno objaviti dotičnog prijevoznika. Sporazum mora biti ratificiran u ime naše države i u skladu s našim zakonima. Također smo u pregovorima s Vuelingom oko letova između Sarajeva i Barcelone, ali pregovori su tek počeli”, rekla je.

Vjeruje se da će ratifikacija sporazuma trajati duže nego što su očekivali u bosanskohercegovačkom zračnom regulatoru, što je razlog kašnjenja objave prijevoznika koji planira otvoriti bazu u Sarajevu. Ryanair trenutno održava usluge za Banjaluku i Tuzlu u Bosni i Hercegovini, navodi Ex-Yu Aviation.

Inače, aerodrom u Sarajevu je zabilježio snažan rast u prvom tromjesečju ove godine, opsluživši 194.240 putnika u tromjesečnom razdoblju. Brojka predstavlja poboljšanje od 9,6% u odnosu na prošlu godinu, koja je bila najprometnije prvo tromjesečje aerodroma u historiji. Samo u martu sarajevski aerodrom primio je 76.193 putnika, što je rast od 8,4 posto.

Do sada je Flyadeal iz Saudijske Arabije jedini prijevoznik koji je najavio novu liniju za Sarajevo, iz Rijada, međutim, niz drugih avio prijevoznika će povećati frekvencije na postojećim uslugama, uključujući Air Cairo, Lufthansa, Turkish Airlines i Qatar Airways. Prošlog ljeta Wizz Air je imao do 46 letova sedmično iz svoje baze u Sarajevu, koju se aerodrom nada da će ove godine zamijeniti prijevoznikom koji još nije najavljen.

(CRNA HRONIKA)



(Pressmedia)