Vijesti

Savjetovanje elektrodistributera – Na spisku 150 tema

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Inovacije i izumi, novi materijali, zaštita okoline i elektromobilnost, neke su od tema o kojima će diskutovati učesnici Trećeg savjetovanja elektrodistributera BiH.

Studijski komiteti objavili su listu od oko 150 preferencijalnih tema koje će autori izabrati i prijaviti referate za što je rok 31. mart, a savjetovanje je zakazano za oktobar ove godine u Mostaru.

Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) je u izjavi za Fenu ovim povodom izrazio je očekivanje da će broj radova i njihov kvalitet biti respektabilan „čime će struka u BiH i ovog puta dokazati da ide u korak sa svjetskim tokovima u razvoju znanja, novih tehnologija i sistema”.

Bosanskohercegovački ogranak distributera električne energije (CIRED), kao dio Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme, bavi se stručnim i naučnim problemima iz područja distribucije električne energije, proučava funkcionisanje tržišta električne energije, procesima regulacije, te uticajem na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistribucijskog sistema. Tim ogrankom predsjedava Drago Bago.

Ubrzani tehnološki razvoj i potreba za ekonomskim napretkom nametnuli su također nekoliko tema čije bi prezentiranje bilo poželjno kako za elektroprivredne kompanije tako i za njihove potrošače. Misli se prije svega na daljinsko očitavanje i upravljanje električnim brojilima, održivi prijevoz i elektrifikaciju javnog saobraćaja u gradovima, zadovoljstvo kupca i drugih učesnika u sistemu, upravljanje potrošnjom, itd. A kada je u pitanju područje ekonomije, kako ističu iz BHK CIGRE, onda je tema svih tema formiranje berze električne energije u BiH i prihvatanje optimalnog rješenja za njeno funkcionisanje.

Biznis.ba /  FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -