Vijesti

Si Đinping: Treba stabilizovati globalne lanace snabdijevanja

BOAO – Kineski predsjednik Si Đinping ponovio je danas u govoru da se protivi jednostranim sankcijama i “dalekosežnoj jurisdikciji”, ali nije direktno pomenuo restrikcije koje je Zapad uveo Rusiji povodom vojne akcije u Ukrajini.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

U obraćanju putem video-veze na godišnjem Forumu Boao za Aziju na južnom kineskom ostrvu Hainan, Si je upozorio da ekonomsko “razdvajanje” i taktika vršenja pritiska poput prekida lanca snabdijevanja neće funkcionisati.

“Kina bi željela da pokrene globalnu bezbjednosnu inicijativu koja podržava princip nedjeljive bezbjednosti”, rekao je kineski predsjednik.

On je dodao da je potrebno graditi “uravnoteženu, efikasnu i održivu bezbjednosnu arhitekturu” i protiviti se “izgradnji nacionalne bezbjednosti na principu nesigurnosti u drugim zemljama”.

Si je rekao da je potrebno uložiti trud u stabilizovanje globalnih lanaca snabdijevanja, ali i da je kineska ekonomija otporna i da se dugoročni trend nije promijenio.

Kineska privreda izložena je posljedicama agresivne politike za suzbijanje kovida 19, naročito u ekonomskom centru Šangaju, ali Si u govoru nije pominjao zdravstvenu krizu. Srna

Objava Si Đinping: Treba stabilizovati globalne lanace snabdijevanja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -