Vijesti

Slovenija smanjila procjenu rasta BDP-a

LJUBLJANA – Slovenija je smanjila svoju procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s ranijih 4,2 na 3,8 odsto, potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar finansija Andrej Šircelj.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Smanjenu procjenu rasta vladina kancelarija za makroekonomske analize (UMAR) pripremila je prije mjesec dana, ali ju je vlada Janeza Janše po navodima medija do sada odbijala prihvatiti kao previše pesimističku jer navodno nije uvažavala veliki rast javnih investicija.

Šircelj je na konferenciji za novinare to negirao. Rekao je da su iza kašnjenja prihvatanja procjene rasta stajali stručni razlozi, a ne političke kalkulacije jer se čekalo s održavanjem parlamentarnih izbora i da su pogoršani podaci skrivani od javnosti, kako je tvrdila opozicija.

“Vladu su pri tome vodila stručna pitanja jer je željela što tačniju procjenu”, rekao je ministar.

On je istakao da su UMAR-ove procjene zadnjih godina bile niže od stvarnog rasta, što u načelu može dovesti do pogrešnih odluka vezanih na fiskalnu politiku, budžet i potrošnju.

Nova korigirana procjena rasta UMAR-a još uvijek je malo bolja od  one Međunarodnog  monetarnog fonda  (MMF) koji je ovih dana zbog negativnih učinaka rata u Ukrajini na globalni rast Sloveniji za ovu godinu prognozirao ekonomski rast od 3,7 odsto.

Šircelj je kazao da odlazeća vlada Janeza Janše Sloveniji ostavlja zdrave finansije i ekonomiju u cjelini, da je nezaposlenost na najnižem nivou, a prihodi države stabilni i s tendencijom rasta.

Pored toga, Šircelj je dodao da će se do 2025. godine državni dug smanjiti sa sadašnjih 79,8 na 68 odsto ako se nastave započeti reformski procesi, a kao glavne izazove u vezi s inflacijom koja je u porastu naveo je rast energetskih troškova i hrane zbog posljedica rata u Ukrajini. Index.hr

Objava Slovenija smanjila procjenu rasta BDP-a prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -