Vijesti

Smanjuje se stočni fond u BiH, vlast ne mari: Suša učinila svoje, bit će manje mesa

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Trend zatvaranja farmi u našoj državi se nastavlja. Građani meso kupuju na grame jer je i ono za mnoge postalo luksuz.

Prekomjeran uvoz mesa, ovogodišnja suša i nebriga vlasti doveli su do toga da mnogi stočari strahuju od zimskog perioda. Smanjena proizvodnja domaćeg mesa odrazit će se i na džepove građana jer će doći do novog rasta cijena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je kako je situacija sve gora.

– Bit će manje mesa, suša je učinila svoje. Smanjuje se stočni fond, tako da će i domaća proizvodnja mesa biti smanjena – govori nam Bićo.

Dolazak zime će pokazati kakvo je pravo stanje te se očekuje nastavak smanjenja stočnog fonda, koji je sad neznatan.

– Suša je desetkovala urod kukuruza i od pola zime će proizvodnja mesa definitivno biti smanjena – ukazuje Bićo.

S druge strane, uvoz mesa u našu državu u konstantnom je rastu. Domaći proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi mnogo zdraviji od uvezenih.

Edin Jabandžić, direktor kompanije „Madi“ iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara-živinara u BiH, kaže za „Avaz“ kako je potrebno zaustaviti uvoz pilećeg mesa u BiH iz dva razloga.

Prvi je zato što uvozimo meso veoma sumnjivog kvaliteta, a drugi razlog je što stvaramo preopterećenost na tržištu BiH pilećim mesom – kaže Jabandžić.

Kada je riječ o cijenama, situacija trenutno stagnira, kaže nam Jabandžić. Ne očekuje da će u narednom periodu doći do poskupljenja pilećeg mesa, ali isto tako neće biti ni pojeftinjenja.

Uvezena 52,3 miliona kilograma mesa

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da su u BiH za osam mjeseci ove godine uvezena 52,3 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz naše zemlje izvezeno svega 6,7 miliona kilograma mesa.

AVAZ/PRESS



(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -