Vijesti

Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore

PODGORICA – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca iznosila je 1,39 milijardi evra, što je 13,6 odsto više u odnosu na lani, a najvažniji spoljnotrgovinski partner bila je Srbija, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku /Monstat/.

FOTO: Agencije

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 65,4 miliona evra i BiH sa 45,3 miliona evra, dok su najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili Srbija sa 187,3 miliona evra i Kina 130,8 miliona evra“, saopštio je Monstat.

U saopštenju se navodi da je izvezena roba vrijedna 271 milion evra, što je 2,7 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 18,4 odsto i iznosio je 1,11 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6 odsto“, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva od 161,3 miliona evra. U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 262,6 miliona evra.   Srna

Objava Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.