Vijesti

Srpska garantuje za kredit OC „Jahorina“ od 37 miliona KM

BANJA LUKA – Nakon što je prije 15 dana odbila da izda garanciju Olimpijskom centru „Jahorina“ za kratkoročnu pozajmicu od 15 miliona maraka, Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici dala je garanciju ovom preduzeću za dugoročno kreditno zaduženje od skoro 37 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

FOTO: OC Jahorina

Ovom odlukom, u čijem posjedu je naš portal, daje se saglasnost za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditna zaduženja OC “Jahorina” Pale kod poslovnih banaka u iznosu od 36.900.000 KM koji je namijenjen za finansiranje kapitalnih investicionih projekata u Ski-centru “Igrišta”.

„Republika Srpska, kao davalac garancija, bezuslovno garantuje plaćanje dospjelih i neisplaćenih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između OC “Jahorina” Pale i izabranih poslovnih banaka Nova banka, Banka Poštanska štedionica i Sparkasse Bank“, navodi se u odluci Vlade RS o davanju garancije.

Ugovorom o kreditnom zaduženju, precizira se u odluci, period otplate kredita je deset godina, sa grejs periodom od tri godine koji je uračunat u period otplate.

„Kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR plus fiksna marža od 4,77 odsto, troškovi obrade kredita iznose 85.000 KM, a valutna klauzula je evro“, navodi se u odluci.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta od OC „Jahorina“ prema poslovnim bankama, kaže se dalje, Republika Srpska izvršiće plaćanje svih dospjelih i neisplaćenih obaveza iz budžeta Republike Srpske.

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno otkrio da je OC „Jahorina“ 10. novembra podnio zahtjev za pozajmicu Investiciono-razvojnoj banci RS, ali je Sektor za plasmane IRB-a ustanovio da je „olimpijsko čudo“, kako OC „Jahorina“ nazivaju direktor Dejan Ljevnaić i predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek, prezaduženo i da nije u stanju da vrati ni trenutne kratkoročne dugove.

„Omjer neto finansijskog duga i EBITDA u 2021. godini iznose 14,28 što pokazuje da se radi o veoma zaduženom društvu. DSCR koeficijent iznosi 0,93 što govori da društvo nije u mogućnosti da u kratkom roku izvrši povrat trenutnog kratkoročnog duga, a dodatno kratkoročno zaduženje od 15 miliona po osnovu pozajmice bi značajno pogoršalo situaciju“, navodi se u analizi.

Obaveze OC „Jahorina“ u posljednje četiri godine su sa 24 miliona narasle na 153 miliona KM, koliko su iznosile na kraju trećeg kvartala ove godine. U odluci Vlade o davanju garancije ne navodi se šta su instrumenti obezbjeđenja poslovnih banaka za novi kredit OC „Jahorina“ od 37 miliona KM, a precizira se da će ministri finansija i saobraćaja i veza potpisati ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa OC „Jahorina“.

CAPITAL: D. Momić

Objava Srpska garantuje za kredit OC „Jahorina“ od 37 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.