Vijesti

Srpska može da postane nova kriptodestinacija

BANJALUKA – Donošenjem zakona kojim bi bila uređena oblast kriptovaluta, elektronske imovine i “rudarenja” biće stvorene sve predispozicije da Republika Srpska postane nova kriptodestinacija u svijetu, smatra izvršni direktor prve kriptomjenjačnice u BiH Boris Majstorović.

Povodom najave Vlade Srpske da će uskoro svjetlo dana ugledati nacrt prijedloga ovog zakona, Majstorović ističe da bi time bila obezbijeđena pravna sigurnost svih kriptoaktera, ali i poslat dobar signal domaćim i stranim investitorima da nastave ulaganje u ovaj relativno novi i, vjerovatno, najbrže rastući privredni sektor Republike Srpske.

Majstorović ističe da je ova oblast velika razvojna šansa Srpske, pogotovo kada je riječ o “rudarenju”.

“Procjene govore da trenutno imamo između 5.000 i 10.000 ljudi koji se time bave u BiH. Ali, u posljednje vrijeme sve je više i krupnijih `igrača` koji pokazuju interesovanje da dođu, te zakupljuju i opremaju čak čitave hale. Radi se o investitorima iz Austrije, Švajcarske, Njemačke i Italije. Odlučuju se na taj korak, jer je kod nas niska stopa poreza, ali i cijena struje”, rekao je Majstorović za Glas Srpske.

On smatra da bi zakonsko regulisanje ove oblasti mnogo značilo i za kriptomjenjačnice i berze, ali bi sigurno uticalo i na smanjenje crnog tržišta.

“Pretpostavljam da će ovo zakonsko rješenje biti slično onom iz Srbije. Na ovaj način biće definisano šta je to digitalna imovina, kako se ona čuva, ko je za šta nadležan, a vjerujem da će biti regulisano i “rudarenje”, te izdavanje novih tokena putem blokčejn tehnologije”, naveo je Majstorović iz BCX-a.

Objava Srpska može da postane nova kriptodestinacija prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.