Vijesti

Srpska na berzi traži novih 25 miliona KM

BANJALUKA – Republika Srpska zadužiće se 25 miliona KM novom emisijom obveznica, a kamatna stopa koju je Vlada RS spremna da plati iznosi 5,8 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Riječ je o dugoročnim obveznicama sa rokom dospijeća od pet godina, a aukcija je zakazana za 3. maj.

Srpska je u ovoj godini imala dvije emisije obveznica kojima se zadužila 80 miliona KM, po kamatnoj stopi od 5,5 odsto i 5,8 odsto.

Iako je za obje emisije planirala kamatu od 5,5 odsto, Vlada RS je taj plan samo djelimično uspjela da ostvari.

Naime, u prvoj emisiji Srpska je uspjela da dobije planiranu kamatu od 5,5 odsto, dok je u drugoj postignuta kamata bila veća od planirane i iznosila je 5,8 odsto.

Republika Srpska je do sada imala 85 emisija obveznica i to 10 za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, 16 za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, u ukupnom iznosu od 1,05 milijardi i 56 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 2,17 milijardi КM.

Republika Srpska ove godine mora da vrati dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka, dok je prema okviru za zaduživanje u ovoj godini stvoren prostor da se dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi 1,9 milijardi maraka novih obaveza.

CAPITAL: M. Lj.

Objava Srpska na berzi traži novih 25 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -