Vijesti

Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora

BANJALUKA – Preduzeće „Ekvator“ u vlasništvu Đorđa Davidovića nije vratilo milionski kredit Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, saznaje CAPITAL.

Foto: RTRS

IRB je „Ekvatoru“ 2012. godine odobrio kredit od šest miliona na 108 mjeseci sa grejs periodom od 12 mjeseci.

Međutim, preduzeće koje sve više tone u dugove kredit nije vratilo.

U IRB-u su za CAPITAL potvrdili da su, s ciljem naplate milionskog duga, protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića pokrenuli izvršni postupak kao i prijedlog za protest mjenice.

Kazali su da dospjela potraživanja od ovog preduzeća iznose 6,96 miliona KM.

Istakli su da su u više navrata slali opomene dužniku i zahtijevali plaćanje dospjelih rata te da je podnesena mjenica na naplatu i blokiran račun „Ekvatora“.

„IRBRS je pokrenula izvršni postupak pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića po osnovu izvršne isprave – otpravka originala u svrhu izvršenja notarskog ugovora o zasnivanju hipoteke. S ciljem naplate potraživanja podnijeli smo i prijedlog za protest mjenice, te će odmah po okončanju vanparničnog postupka pred nadležnim sudom biti pokrenut i izvršni postupak po osnovu vjerodostojne isprave mjenice sa protestom“, istakli su IRB.

Dodali su da bi kredit trebalo da bude u cijelosti isplaćen do 1. avgusta 2024. godine.

S druge strane, vlasnik „Ekvatora“ ne spori da dug nije vratio, ali tvrdi i da će to u najkraćem periodu biti riješeno.

„Korona je napravila zastoj u poslovanju svima pa i ’Ekvatoru’ i zbog toga smo došli u zakašnjnje“, pravda se Davidović.

Navodi da pregovara sa ozbiljnim stranim investitorima kojima će prodati dio nekretnina i na taj način obezbijediti novac neophodan za vraćanje duga.

„Vrlo brzo ćemo izmiriti kompletan iznos za kamate i glavnicu prema IRB-u. Imamo određenu imovinu, nismo taj kredit potrošili u luksuz već u investicije i očekujemo do kraja ovog mjeseca ugovore“, kazao je Davidović.

Inače, „Ekvatoru“ su računi blokirani još od 2020. godine, a u kakvom stanju se preduzeće nalazi najbolje pokazuje podatak da još nije završilo stambenu zgradu  za koju je prije nekoliko godina od kupaca uzelo novac.

Prevareni kupci poručili Đoki Ekvatoru: Izgradi stanove ili ideš na Tunjice

 

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.