Vijesti

Aerodrom Tuzla zabilježio 200.000 prevezenih putnika

Velika ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju tehničkog sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem planirana su u sva četiri aerodroma u BiH, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je objasnio da je obezbijeđena projekta dokumentacija i da se čeka dozvola za gradnju u Ortiješu kod Mostara, gdje je uprava BHANSA, uključujući i novi savremeni objekat za potrebe centra za obuku kontrolora vazdušnog saobraćaja.

Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta planirano je i u Banjaluci. Tu su planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banjaluka – rekao je Primorac za “Večernji list” izdanje za BiH, a prenosi Tuzlanski.ba.

On je naveo da strateški plan kapitalnih ulaganja za Sarajevo uključuje projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji koju Agencija tek treba da odredi u saradnji sa sarajevskim Aerodromom.

– U Tuzli smo, uprkos pandemiji u 2020, završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a dalji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja, te uređenje meteoparka – kaže Primorac.

On je naveo da su ova ulaganja logičan razvojni korak nakon preuzimanja kontrole nad vazdušnim prostorom BiH i da u narednom periodu očekuje znatan porast obima vazdušnog saobraćaja.

Međunarodni Aerodrom Tuzla u srijedu je saopćio kako je za 3 mjeseca i 18 dana zabilježeno više od 200.000 prevezenih putnika. 

biznisinfo/press



(Pressmedia)