Vijesti

Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima

BANJALUKA – Međunarodna rejting agencija “Standard end Purs” saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting, sa stabilnim izgledima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Ova agencija ističe da će stopa bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj u naredne tri godine rasti, te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U izvještaju kreditna agencija navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, kako u smislu upravljanja sopstvenim fiskalnim politikama, tako i u međunarodnom kontekstu, ali se u narednih nekoliko godina očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja.

“Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju”, navodi se u izvještaju o kreditnom rejtingu.

U izvještaju se dodaje da će veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržati izvršenje bueta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda.

U agenciji “Standard end Purs” ne očekuju promjene finansijskih politika Republike Srpske, te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita.

Ocjenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dvije godine, poreski podržan dug ostati ispod 120 odsto konsolidovanih operativnih prihoda. Srna

Objava Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -