Vijesti

STARBUCKS IZGUBIO 12 MILIJARDI DOLARA U VRIJEDNOSTI?


Razlozi za pad uključuju navodno usporavanje prodaje zbog strožih potrošačkih novčanika, rastuće nesuglasice među radnicima, i spekulacije o bojkotima usljed rata između Izraela i Gaze.

Iako je Starbucks ostvario rast prodaje od 8 posto u četvrtom fiskalnom tromjesečju, što je bolje od očekivanog, cijena dionica je nastavila opadati iz sedmice u sedmicu.

Na ponedjeljak otvaranja tržišta, dionice su pale za 1,6 posto, što je rezultiralo najdužim nizom gubitaka od osnivanja kompanije 1992. godine.

Bojkoti su mogli doprinijeti padu, a na društvenim mrežama se koristi hashtag #boycottstarbucks, koji je i dalje u trendu, sa oko 16.000 upotreba u posljednjih 30 dana. Neki korisnici izražavaju podršku bojkotu zbog nedavne kontroverze oko izjava sindikata Workers United koje su podržavale Palestinu, a što je dovelo do poziva na bojkot od strane onih koji podržavaju Izrael.

U istom periodu, sindikat je organizirao prosvjed na Dan crvenog kupa, koji je rezultirao odlaskom stotina radnika, a zaposleni su zahtijevali poboljšanja u osoblju i rasporedu.

Starbucks se distancirao od sindikata nakon što su iznijeli kontroverzne izjave podrške Palestini, a kompanija je osudila terorizam i nasilje.

Nakon što je Workers United objavio kontroverznu izjavu u post-izbrisanoj objavi na X prošlog mjeseca – gdje ima skoro 100.000 pratilaca – Starbucks se brzo distancirao od organizacije.

-Nedvosmisleno osuđujemo akte terorizma, mržnje i nasilja i ne slažemo se s izjavama i stavovima koje su iznijeli Workers United i njegovi članovi. Riječi i djela Workers Uniteda pripadaju njima, i samo njima”, rekao je tada Starbucks.

Unatoč padu tržišne vrijednosti, globalna prodaja na više od 35.000 lokacija širom svijeta porasla je za 8 posto u fiskalnoj godini 2023.

Uprkos ekonomskim izazovima, Starbucks je najavio povećanje satnice za maloprodajne radnike u SAD-u za najmanje 3 posto od 2024. godine. Međutim, radnici povezani sa sindikatom kritiziraju povećanje, smatrajući ga nedovoljnim u usporedbi s nedavnim povećanjem prihoda i plaća u drugim industrijama.

Osim ekonomskih izazova, Starbucks se suočava s duboko ukorijenjenim neslaganjima sa sindikatom, a nedavne kontroverze oko podrške Palestinaca i bojkota doprinose složenoj situaciji koja utječe na tržišnu vrijednost kompanije, piše New York Post.

Hayat.ba