Vijesti

Strana ulaganja u prošloj godini povećana za 65 odsto

SARAJEVO – Direktna strana ulaganja za period januar-septembar prošle godine, prema preliminarni podacima Cetralne banke BiH, iznose 1.049.000.000 KM i veća su za 65 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Iz Agencije za promociju stranih investicija BiH (Fipa) ističu da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te da se nadaju da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. godinu.

Ocjenjuju da je riječ o značajnom porastu, s obzirom na otežane uslove poslovanja usljed pandemije virusa korona.

Iz Fipe navode da rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za građane, dodatno ohrabruje i motiviše da se nastavi rad na sprovođenju ekonomskih reformi, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti sa rastom stranih ulaganja.

“Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija”, navodi se u saopštenju.

Fipa dodaje da računa na snažniji angažman bosanskohercegovačke ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je ova agencija uspjela da značajno animira u posljednjih nekoliko godina.

Objava Strana ulaganja u prošloj godini povećana za 65 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -