Vijesti

Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu u zamjenu nude grožđice

KABUL – Afganistan razmatra mogućnost kupnje naftnih derivata i robe putem direktne razmjene. Zauzvrat, Afganistan bi izvozio minerale, grožđice i biljke za lijekove u Rusiju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

O ovome prijedlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Afganistana Nuriddin Azizi. Afganistanom od ljeta 2021. godine upravljaju talibani ali njihova vlast nije priznata ni od jedne svjetske države.

Naš prioritet je uvoz ove ruske robe na bazi razmjene. Ako operacije prema ovom planu ne uspiju, onda možemo koristiti finansijske transakcije. Nema nikakvih problema s tim pitanjem. Što se tiče Afganistana, nema ograničenja od strane Sjedinjenih Američkih Država ili EU na isporuke takvih sirovina, Afganistan može platiti tu robu novcem“, rekao je Azizi.

Prema njegovim riječima Afganistan ima želju da iz Rusije do kraja godine uveze milion tona plina i milion tona dizela. U zamjenu rekao je da bi oni mogli ponuditi i minerale.

Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz istoriju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni“, predstavio je talibanski političar svoje zamisli.

Delegacija afganistanskog ministarstva industrije i trgovine boravi u Rusiji do 14. augusta iako Rusija zvanično talibane smatra terorističkom organizacijom.   Klix

Objava Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu u zamjenu nude grožđice prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -