Vijesti

Telekom Srbija za maj sprema evroobveznice

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je danas da će to preduzeće biti prva domaća kompanija koja će polovinom godine početi da izdaje evroobveznice i da će prva emisija na EU berzi biti vrijedna 500 miliona evra.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: mts

Telekom Srbija će prethodno dobiti međunarodni kreditni rejting, a Lučić otkriva da će već počekom maja biti završeno sve što je potrebno za izlazak na EU berzu, ali da će tačan trenutak emisije zavisiti od uslova na berzi zbog ukrajinske krize.

Lučić je dodao da će Telekom najverovatnije izaći na frankfurtsku ili luksemburšku berzu.

“Već početkom maja biće završeno sve što treba za izlazak Telekoma na berzu, a u kom mesecu ćemo tačno izaći, zavisiće od same procene kada će berza najbolje raditi zbog krize u Ukrajini”, rekao je Lučić i dodao da će Telekom svakako polovinom godine izaći na EU berzu.

Lučić je kazao da će Telekom tako, prvom emisijom, prikupiti 500 miliona evra i istakao da je siguran da će interesovanje biti i mnogo veće, ali da im sada nije potrebno više sredstava.

“Uložićemo taj novac u dalji razvoj optičke infrastruktrue, mobilne mreže i u širenje Telekoma (u inostranstvu)”, kazao je Lučić.

Naglasio je da će korporativne evroobveznice donijeti Telekomu nove prihode u budućnosti.

Lučić kaže da je ranije bila najinteresantnija londonska berza, ali da su zbog Bregzita postale dominantnije berze EU.

Čelnik Telekoma je rekao da će ta kompanija biti prva izvorno iz Srbije koja će izaći na EU berzu pošto postoje kompanije koje su već na berzi, ali su dio velikih kompanija iz drugih zemalja.

Kada je reč o daljem širenju Telekoma, Lučić je rekao da su ambicije tog preduzeća velike i da će ove godine u tri zemlje pustiti mobilnu telefoniju, Sjevernoj Makedoniji, Šavajcarskoj i Nemačkoj.

“U drugoj fazi ćemo se proširiti u Ameriku i Kanadu”, dodao je Lučić.

Telekom će dobiti međunarodni kreditni rejting od renomiranih agencija Mudis i Standard end purs, što je uslov za izlazak na berzu.

Čelnik Telekoma kaže da se aukcija za dodjelu 5G spektra očekuje u septembru i da će 5G mreža biti puštena već krajem ove godine. Tanjug

Objava Telekom Srbija za maj sprema evroobveznice prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -