Vijesti

U Srbiji zbog umjetne inteligencije “nestaje” 70 hiljada radnih mjesta?

Procjenjuje se da je ukupan broj radnih mjesta u Srbiji koja će u budućnosti biti izložena potpunoj automatizaciji putem umjetne inteligencije oko 70.000, dok je broj onih kojima bi AI trebala značajno pomoći u obavljanju poslova nešto manji od 400.000.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

To znači da je broj onih kojima bi AI trebala pomoći 17 posto od ukupnog broja prijavljenih, pokazala je analiza Aleksandra Radivojevića iz Fondacije za razvoj nauke (FREN).

U daljoj analizi istaknuto je da su žene u većem riziku od efekata umjetne inteligencije od muškaraca, te da se najveći postotak radnih zadataka koji će biti izloženi mogućnostima automatizacije AI tehnologijom nalazi u grupi zanimanja upravnih službenika (82 posto), inženjera, stručnih saradnika i tehničara (27 posto), te stručnjaka i umjetnika (26 posto).

Kada je riječ o svijetu, utjecaj AI tehnologije na privredni razvoj još je nepoznat, rekao je Radivojević, s obzirom da je riječ o tehnologiji u početnoj fazi šire primjene.

Ipak, razvoj tehnologije u 2023. godini ukazuje na realnu mogućnost automatizacije velikog broja aktivnosti koje ljudi obavljaju već u sljedećoj deceniji.

Prema izvješću McKinsey & Company, primjena generativne AI tehnologije u istraživanju i razvoju lijekova mogla bi donijeti novih 60 do 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

U bankarskom sektoru taj se učinak procjenjuje na 200 do 300 milijardi dolara godišnje, u obrazovanju 120 do 230 milijardi dolara godišnje itd., piše biznis.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -